Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opnamestop IC ziekenhuis Weert om MRSA

Het St. Jans Gasthuis in Weert heeft een opnamestop afgekondigd voor de intensive care in verband met MRSA-bacterie, die maandag bij een patiënt werd ontdekt.
Opnamestop IC ziekenhuis Weert om MRSA

De patiënt is geïsoleerd. Waar de patiënt de ziekenhuisbacterie heeft opgelopen, is nog niet duidelijk. Het was geen risicopatiënt die eerder in het buitenland verbleef of een veehouderij heeft, meldt een woordvoerder van het ziekenhuis aan persbureau Novum.

Verpleegkundigen
Voor zover bekend zijn er geen andere besmettingen in het ziekenhuis. Uit voorzorg zijn er kweken afgenomen van medewerkers, zoals verpleegkundigen, en patiënten die in dezelfde ruimte verbleven als de besmette patiënt. Besmetting vindt vooral plaats via lichamelijk contact. De resultaten van de kweekjes worden op zijn vroegst morgen bekend. Daarnaast heeft het ziekenhuis extra hygiënemaatregelen getroffen.

Bestrijden
Of de besmetting gevaarlijk is voor de geïnfecteerde patiënt, wil de woordvoerder niet zeggen in verband met zijn privacy. ‘Het is een klein ziekenhuis en dergelijke informatie is te herleiden tot een persoon.’ In principe is de MRSA-bacterie niet gevaarlijk, maar bij verzwakte patiënten kan het leiden tot de dood. De bacterie is namelijk lastig te bestrijden, vertelt de woordvoerder. ‘Het is lastig antibiotica te vinden die de bacterie goed te lijf kunnen.’

MRSA-bacterie
De MRSA-bacterie komt in Nederland weinig voor. De bacterie kan zich volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) goed ontwikkelen op plaatsen waar veel antibiotica worden gebruikt, zoals in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Lees ook:
9 praktische vragen over MRSA
Dossier MRSA

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.