Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opnieuw antihypertensiva met valsartan teruggeroepen

Farmaceutisch bedrijf Aurobindo Pharma heeft, in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, besloten twee batches met de werkzame stof valsartan terug te roepen.
inservice
Foto: Arno Massee

In juli riep de IGJ ook een aantal medicijnen met daarin de werkzame stof valsartan terug, vanwege een ongewenste stof NDMA in de medicatie. Aurobindo Pharma heeft een andere grondstofleverancier dan de leverancier bij de eerste terugroepactie. Nu blijkt volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) uit eigen onderzoek van de fabrikant dat er bij twee voor de Nederlandse markt bestemde partijen valsartan een zeer lage hoeveelheid NDMA-vervuiling is aangetroffen in de bij het productieproces gebruikte grondstof.

Het gaat om:
Valsartan/Hydrochloorthiazide Auro 160mg/12.5mg tabletten (RVG 110515) en Valsartan /Hydrochloorthiazide Auro 80mg/12.5mg tabletten (RVG 110514)
Bekijk hier welke producten eerder dit jaar werden teruggeroepen.

Lagere hoeveelheid

De aangetroffen hoeveelheid NDMA is lager dan de hoeveelheden in de valsartan-producten die in juli en augustus van dit jaar zijn teruggeroepen en Aurobindo Pharma heeft geen andere batches in Nederland op de markt dan deze twee waarin grondstof van deze leverancier is gebruikt. Toch roept de farmaceut de twee partijen die in juli van dit jaar op de markt zijn gekomen uit voorzorg terug bij apothekers.

Het CBG benadrukt dat het om slechts één partij van elk van de twee genoemde middelen gaat. Partijen van deze producten die na deze op de markt gekomen zijn, zijn bereid met grondstof van een andere producent.

Bron: CtBG /Skipr.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.