Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Oproepje: kritische studenten hbo-verpleegkunde gezocht

Bijna alle hbo-v's voeren vanaf schooljaar 2014-2015 een numerus fixus in. Deze maatregel is nodig om de gigantische stroom aan nieuwe studenten aan te kunnen.
Oproepje: kritische studenten hbo-verpleegkunde gezocht
Foto: ANP

Wat is het effect van die enorme toename op de huidige studenten hbo-v? Voor een artikel in Nursing zijn we op zoek naar studenten hbo-verpleegkunde die daar iets over willen vertellen.
Denk aan:
– Waarom ben je verpleegkunde gaan studeren? Omdat je ‘gewoon’ graag met mensen wil werken, omdat het je zo’n mooi beroep lijkt of vanwege de baanzekerheid in de toekomst? Of misschien iets heel anders?

– En wat is volgens jou het effect van de toename van het aantal studenten? Kun je bijvoorbeeld niet tegelijk met de rest op stage omdat er een gebrek is aan geschikte stageplaatsen? Zijn er te weinig docenten of leslokalen? Etc.
Je mag hieronder reageren, maar ook mailen naar nienke.berends@reedbusiness.nl o.v.v. ’toename hbo-v’

4 REACTIES

 1. De Hbo-v mist binding met de praktijk. De bijgevoegde foto bevestigd dit beeld, met lange mouwen werk je niet aan bed …
  Indien je na 3-4 jaar leren nog geprikkeld moet worden bij een examen is rijkelijk laat. Vette punten of cum laude slagen zegt helemaal niets, verplegen is vooral een praktisch vak waardoor menigeen na de opleiding door de mand valt of snel doorstroomd naar een andere functie.

 2. Lees alle reacties
 3. Bovenstaande ben ik het ook mee eens. Alle toetsen zijn bij ons ook op de computer en MC. Je wordt niet echt meer gestimuleerd om na te denken.
  Ik heb voor deze studie drie jaar Biomedische wetenschappen gestudeerd en daar waren heel veel toetsen open vragen. Vragen waarbij je echt keihard moest nadenken en de theorie aan de praktijk moest koppelen.
  Daar leer je , naar mijn mening, het meest van.
  Je gaat door de MC vragen oppervlakkig leren, en na de toets ben je het grootste gedeelte alweer vergeten. Je leest het, je kiest een van de antwoorden en je gaat door naar de volgende vraag. Ik vind het jammer, want juist door je hersenen te laten kraken op een vraag blijft de kennis goed hangen.

 4. Binnen onze opleiding loop je 1 van de 3 stageperiodes binnenschools mede door een tekort aan plekken, inderdaad ook al voor deze toename. Door de toename van studenten zien we bij ons ook een toename van docenten. Veel studenten hebben toch een onduidelijk beeld van de hbo-verpleegkundige. Veel studenten beginnen met HBO-V omdat ze het leuk vinden ‘om met mensen te werken’ en het uitvoeren van de spannende verpleegtechnische handelingen. Dit is maar een deel wat de verpleegkundige daadwerkelijk doet. Door de meerkeuze vragen wordt dit ook niet echt bevorderd. Simpelweg door niet te leren en een hoge dosis geluk is er een beste kans om een ruime voldoende te halen.

 5. Bij mij in de opleiding merk je zeker een verschil nu het aantal studenten toegenomen is. Allereerst hoor ik van mijn docenten vaak dat ze erg druk zijn met het voorbereiden en geven van de vele lessen. Tijd om mails te beantwoorden is er niet of nauwelijks. Lessen voor de ouderejaars worden gegeven in andere faculteiten (faculteit diergeneeskunde bijvoorbeeld). Daarbij vrees voor voldoende geschikte stageplaatsen.. die zijn en waren vóor de toename al erg schaars.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.