Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Opnieuw wint verpleegkundige ORT-rechtszaak

Een verpleegkundige van het Haga Ziekenhuis krijgt met terugwerkende kracht de onregelmatigheidstoeslag (ORT) terug, die was opgebouwd tijdens haar vakanties en verlof. De rechtbank heeft de vordering van de verpleegkundige afgelopen maandag toegewezen.
001_rb-image-1782863.jpeg

Dat schrijft vakbond NU’91. ‘En wat ons betreft geldt deze uitspraak voor alle zorgprofessionals die onregelmatig werken.’

Evenals in de vorige ORT-zaak eind 2015, eiste een verpleegkundige van het Haga Ziekenhuis met terugwerkende kracht de onregelmatigheidstoeslag (ORT) op, die was opgebouwd tijdens vakanties en verlof.  De rechtbank heeft de vordering van de verpleegkundige toegewezen.

Volgens NU’91 heeft de kantonrechter als uitgangspunt artikel 7:639 BW genoemd. Dat artikel bepaalt dat een werknemer gedurende zijn vakantie recht op loon behoudt en dat daarvan niet ten nadele van de werknemer kan worden afgeweken. Bepalend voor de vraag of een werknemer recht heeft op onregelmatigheidstoeslag tijdens vakantie is de vraag of de toeslag intrinsiek samenhangt met de hem opgedragen taak.

Onregelmatig werken
Bij een groot deel van de zorgmedewerkers is onregelmatig werken een structureel onderdeel van het dienstverband. NU’91 is van mening dat onregelmatig werken intrinsiek samenhangt met het beroep van verpleegkundigen en verzorgenden in alle sectoren van de zorg. ‘Daarom zijn wij van mening dat deze uitspraak niet op zichzelf staat. Het stoort NU’91 uitermate dat verpleegkundigen verzorgenden keer op keer het gevecht moeten aangaan voor zaken waarop ze gewoon recht hebben. NU’91 wil dat dit goed geregeld gaat worden voor haar leden. En als werkgevers dat nalaten, zal NU’91 haar leden tot aan een gang naar de rechter ondersteunen; aldus woordvoerder Michel van Erp.

Afgelopen zomer ontving vakbond NU’91 honderden aanvragen van verpleegkundigen die met behulp van de vakbond onregelmatigheidstoeslag (ORT) terug probeerden te krijgen.
NU’91 heeft inmiddels twee rechtszaken gewonnen en er is één claim door een werkgever betaald om een rechtszaak te voorkomen. Maar er komen nog meer zaken aan. ‘Wij zien die vol vertrouwen tegemoet.’

> ‘Verpleegkundigen kregen jarenlang te weinig salaris’
>Werkgevers wijzen terugvorderingen ORT massaal af

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.