Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouderen krijgen verkeerde medicatie

Bij 75% van de patiënten blijkt een verschil te bestaan tussen wat de huisarts schrijft over het medicijngebruik in de verwijsbrief aan een afdeling geriatrie, en wat de patiënt en de (mantel)zorg meldt over de werkelijk gebruikte medicatie. Dat blijkt uit onderzoek van Linda Tulner.

Geriatrische patiënten krijgen steeds meer geneesmiddelen, vooral voor nieuwe diagnoses. Desondanks krijgt bijna een kwart van de patiënten niet alle benodigde medicijnen. Anderzijds worden bij bijna de helft (44,5%) van de patiënten combinaties gezien met kans op een nadelig effect.

Boezemfibrilleren
Van de patiënten ouder dan 80 jaar met hoge bloeddruk wordt 95% behandeld met bloeddrukverlagende middelen. Bij patiënten met boezemfibrilleren die bloedverdunners zouden moeten gebruiken om beroertes te voorkomen, krijgt de helft deze ook daadwerkelijk.

Antistolling
Bij 78% van de patiënten zijn er extra risicofactoren voor het krijgen van een beroerte aanwezig terwijl er óók redenen zijn om juist geen antistolling voor te schrijven. Alleen bij een hogere leeftijd was er een grotere kans dat er geen antistolling voorgeschreven werd.

Door: redactie Nursing
Universiteit Utrecht

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.