Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen staan open om thuiszorg deels over te nemen

Ouderen zijn bereid zelf actie te ondernemen bij het beheren van hun gezondheid. ‘We kunnen geen hartoperaties doen, maar een wond verbinden zou je wel kunnen leren.’
Ouderen staan open om thuiszorg deels over te nemen

Dit blijkt uit het rapport ‘Grijs is niet zwart-wit. Ambities van 55+’, uitgevoerd door Medical Delta, een cluster van onder andere universiteiten en opleidingsinstituten. In totaal werden 650 Nederlanders tussen de 55 en 85 jaar onderzocht. Doel was om de opvattingen, wensen en behoeftes van ouderen in beeld te brengen met betrekking tot werk, wonen, sociale contacten en zelfredzaamheid.

Verzorgenden die handvatten ontwikkelen

Het blijkt dat ouderen in de hoogste leeftijdscategorie relatief vaak bezorgd zijn over een scenario dat de thuiszorg wegvalt. Er bleek dat er wel een bereidheid was om zich voor te bereiden op toekomstige gezondheidsproblemen. Men had behoefte aan gedegen informatie, wanneer men als patiënt of partner taken zou overnemen die tot dusver vaak door zorgverleners worden vervuld. Een uitspraak van een van de deelnemers spreekt wat dat betreft boekdelen: ‘Je zou veel aan het begin van de medische kant zelf kunnen leren. We kunnen geen hartoperaties doen, maar een wond verbinden zou je wel kunnen leren.’ Voor verzorgenden betekent dit een nieuwe uitdaging: het ontwikkelen van betere handvatten voor zelfmanagement. De ouderen van de toekomst zullen heel wat meer kunnen en willen leren dan het zelf verbinden van wonden.

Zorg betaalbaar houden

Wanneer ouderen actief de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid, leidt dat tot betere uitkomsten voor henzelf, aldus het rapport. Meer zelfredzaamheid van ouderen kan ook helpen om de zorg haalbaar en betaalbaar te houden. De onderzoekers bekeken in hoeverre de oudere generatie hiermee inderdaad aan de slag zou willen. Het blijkt voor vrijwel iedereen belangrijk om zelf verantwoordelijk te zijn voor de eigen gezondheid. Het is voor velen echter niet duidelijk hoe deze  verantwoordelijkheid precies kan worden ingevuld. Wanneer nieuwe mogelijkheden om meer controle en verantwoordelijkheid voor de gezondheid te nemen concreter worden gemaakt, blijkt een overgrote meerderheid bereid tot zelfmanagement. Het gevoel ‘recht te hebben’ op zorg is met name op hogere leeftijd sterk aanwezig. Dit kan een remmende factor zijn op het nemen van eigen initiatief bij gezondheidsproblemen.

 

Klik hier voor het volledige rapport

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.