Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen thuis fixeren toegestaan

Thuiszorgmedewerkers krijgen de wettelijke mogelijkheid om dementerende ouderen te fixeren of te drogeren. Personeel in verpleeghuizen mag dit al.
Ouderen thuis fixeren toegestaan

 

Het opleggen van dergelijke vrijheidsbeperkende maatregelen wordt wel aan strengere voorwaarden gebonden.

Voorwaarden
Het vastbinden of drogeren van ouderen is straks alleen toegestaan als er sprake is van gevaar of ernstig nadeel voor de patiënt of zijn omgeving. Daarbij moet de zorgverlener eerst kijken of er alternatieve maatregelen kunnen worden genomen. Deze overwegingen moeten worden gemeld in een zorgdossier.

Daarnaast moet de patiënt of een familielid toestemming geven voor de vrijheidsbeperkende maatregel. Verder moeten zorgverleners zich laten registreren bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De IGZ kan dan beter toezicht houden op het juiste gebruik van de maatregelen.

Bopz

De voorwaarden staan in een wetsvoorstel dat de huidige Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Bopz) zal vervangen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben de koepelorganisaties in de zorg tot november de tijd hun mening te geven over het voorstel. Daarna gaat het naar de Tweede Kamer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.