Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen vrezen eenzaamheid in wijk

Ouderen willen liever een kleinschalige woning in of bij een verpleeghuis dan in de wijk.
Ouderen vrezen eenzaamheid in wijk

Ouderen willen liever een kleinschalige woning in of bij een verpleeghuis dan in de wijk. Dat blijkt uit onderzoek van Robbert Huijsman en Bert Pol van de Erasmus Universiteit Rotterdam onder Vlissingse ouderen. Huijsman en Pol deden onderzoek onder 135 Vlissingers van 70 tot 75 jaar. Ruim de helft kiest voor kleinschalige dementiezorg in een verpleeghuis, 39 procent voor ‘aanleunen’. Zij verwachten daar veiligheid, voorzieningen en sociale contacten te vinden. In de wijk zijn ze bang voor problemen met de continuïteit van de zorg, beperkte bewegingsvrijheid en een sociaal isolement. Dit blijkt ook uit de cijfers: slechts negen procent wil in de wijk wonen. 

Kosten
 Uit het onderzoek blijkt verder dat kleinschalig wonen gemiddeld gesproken niet goedkoper of duurder is dan het traditionele grootschalige psychogeriatrische verpleeghuis. Er zijn echter grote kostenverschillen tussen de kleinschalige varianten onderling, die vooral samenhangen met de investeringskosten en afschrijvingen in gebouwen. De kosten voor de cliënt stijgen meestal als de optelsom van huur-, service- en zorgovereenkomsten bij hen terechtkomt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.