Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen worden vaak gepest

Een op de vijf bewoners van verzorgingshuizen zegt wel eens te worden gepest door medebewoners. Dat stelt Hester Trompetter, student gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen in dagblad Trouw naar aanleiding van een verkennende studie naar pestgedrag onder ouderen.
Ouderen worden vaak gepest

Een op de vijf bewoners van een verzorgingshuis zegt wel eens te worden gepest door medebewoners. Het lijkt er op dat pesten een onderschat probleem is. Bewoners van verzorgingshuizen maken medebewoners het leven zuur door hen te negeren, te roddelen of systematisch uit te sluiten bij maaltijden en activiteiten. Dit ontdekte onderzoekster Hester Trompetter (22), student gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Volgens haar begeleider Ron Scholte is dit het eerste onderzoek dat pestgedrag onder bewoners van verzorgingshuizen aantoont.

Territorium afbakenen
Pesten kan verschillende vormen hebben. Bij het onderzoek bleek bijvoorbeeld dat nieuwkomers in een verzorgingshuis doorgaans snel merken dat ze een nieuwe sociale wereld betreden met eigen omgangsvormen en regels. ‘Als ze zomaar ergens in de eetzaal gaan zitten, worden ze verjaagd’, zegt Hester in dagblad Trouw. ‘Sommige bewoners blijken een eigen plek te claimen aan een tafel bij mensen met wie ze willen omgaan. Ze bakenen zo hun territorium af.’ Sommige ouderen krijgen in hun gezicht te horen dat ze ongewenst zijn in de groep. 

Ouderen horen elkaar niet
Anderzijds, zo merkte Hester, is het niet zo dat wanneer ouderen elkaar niet groeten, dit per definitie betekent dat ze worden gepest. ‘Soms horen ze een groet gewoon niet meer. Of ze maken net een moeilijke draai met de rollator, zodat het lijkt alsof ze zich met de rug van je afkeren. Maar dat kan er wel toe leiden dat buren elkaar twee maanden niet spreken.’

Omvang van de pesterij
Voor haar onderzoek interviewde Hester 121 bewoners van tehuizen in Gelderland en Noord-Brabant. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 86 jaar. Driekwart van hen is vrouw. Ze ondervroeg ook het verzorgend personeel. Het gaat om een verkennend onderzoek, dus nader onderzoek is nodig om de omvang van het probleem precies in beeld te krijgen.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.