Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Ouderen zien hoge werkdruk bij verpleegkundigen

Bewoners van verpleeghuizen waarderen de inzet van verpleegkundigen en verzorgenden, maar zien dat de werkdruk voor hen veel te hoog is. Om die reden durven veel ouderen geen hulp te vragen.
Ouderen zien hoge werkdruk bij verpleegkundigen

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Uw mening, onze zorg’ van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie. Gemiddeld geven verpleeghuisbewoners een 7,8 aan hun instelling. Ze zijn vooral tevreden over de bejegening en de verzorging, maar ook met de woonomgeving. Opvallend is echter dat zij aangeven vaak op eigen houtje iets te ondernemen waar zij eigenlijk hulp bij nodig hebben. Dit omdat zij het personeel niet nog meer willen belasten.

Toiletbezoek
Het gaat bijvoorbeeld om zelfstandig douchen of toiletbezoek, wat eigenlijk niet mogelijk is. Valpartijen of onwel worden, kunnen dan het gevolg zijn. Door de werkdruk zijn de wachttijden voor de basiszorg bovendien vaak lang. Bewoners vinden het jammer dat er geen tijd meer is voor een gesprekje en ze ervaren de inzet van steeds meer parttimmers en uitzendkrachten als storend. Uit een recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau kwamen soortgelijke conclusies naar voren.

Mantelzorgers
Voor het onderzoek zijn 10.000 (niet-dementerende) bewoners van tachtig verpleeg- en verzorgingshuizen geïnterviewd. Verder hebben 40.000 familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers op verschillende manieren meegewerkt aan het onderzoek. In totaal zijn er zo’n 1900 (locaties van) verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland waar ongeveer 150.000 mensen wonen.

Door: redactie

16 REACTIES

 1. Kim; geen werkgroepje ajb 🙂
  Al die regels worden ons van boven opgelegd, dus vanuit daar moeten dingen veranderen. Wat je kan doen als personeel, laat je stem horen. Wees eens collectief ongehoorzaam….dat is je macht als verpleegkundige/verzorgende. Ik heb in diverse werkvelden gewerkt; oa thuiszorg, psychiatrie, ambulancezorg en dan nu IC. Overal loop je tegen strikte regelgeving aan die van bovenaf wordt opgelegd. Deze mensen moeten steeds wat nieuws verzinnen anders worden ze ‘onmisbaar’. Als mijn manager 3 weken op vakantie is draait alles gewoon door……dussssssss

 2. Lees alle reacties
 3. Het verandert niet zo lang de hoge heren (en Dames) het voor het zeggen hebben.
  De werkdruk zal alleen maar toenemen en nu vooral de zomerperiode weer is aangebroken.
  Als er al nieuw personeel wordt aangenomen is er geen tijd meer om ze fantsoenlijk in te werken.
  De nieuwe-lingen blijven zwemmen en drijven maar komen niet boven water.
  De oudere werknemer wordt niet meer echt serieus genomen, omdat ze vaak minder zijn gaan werken.
  Ikzelf ben een oudere werknemer en in de loop van de tijd worden er belangrijke zaken van je afgepakt.
  Ik wou dat ik ermee kon stoppen, maar financieel lukt het nog niet en naar een andere afdeling waar het eventueel wat rustiger zou zijn lukt ook niet, want niemand zit te wachten op zo’n oude knar.
  Je hoort het gemopper van je collega’s aan en soms geef je commentaar, maar dan wordt er al gauw gezegd, ach waar maak jij druk om je werkt nog maar 2 avonden per week.
  Hogerhand heeft ook geregeld dat werken op een Schakelafdeling waar eerst alle categorieën mensen werden opgenomen, nu verandert is in een afdeling voor gedragsgestoorden en/of dementerenden.
  Het personeel heeft hier tegen geprotesteerd, maar je hebt je maar aan te passen, maar extra personeel bij deze categorie mensen inzetten is er niet bij.
  De werkdruk blijft hoog, nieuw personeel zoekt weer verder en natuurlijk ook het vaste personeel, stagiaires worden onvoldoende begeleid en van het zomer maak je borst maar nat.
  Eigenlijk zouden we als personeel van de diverse huizen weer eens onze stem moeten laten horen desnoods weer een demonstratie.

 4. Vaarwel zorgstaat. Heb 1 jaar in verpleeghuis gewerkt als vpk, non stop produktie pompen met steeds minder personeel. Steeds meer collega’s vallen uit door fysieke/mentale klachten waardoor het personeel helaas weer met een mannetje minder staat en hun inspanning nogmaals verduppelen waardoor ook zei uiteindelijk klachten ontwikkelen een vicieuze circel die maar moeilijk doorbroken word. Zelf snel 1+1 gedaan wil je het fysiek overleven in het vph moet je of part- time werken ,manager worden of je ontslag indienen en in een andere tak van de zorg gaan werken.
  Respect voor de v&v die er voor zorgen dat de vph sector uberhaubt nog draaiende word gehouden

 5. Geld is op… niets meer en niets minder. Straks kan de familie het werk gaan doen waardoor deze participatie voor de professionals nog zwaarder gaat worden. Als er uberhaupt nog genoeg van rondlopen. Ik zie de bui al hangen..
  Straks worden wij ook nog te duur als vpk’s en hoe goedkoper de krachten hoe beter.
  De familie gaat het voor het zeggen hebben straks let op de WGBO wordt straks Wet patientenrecht. Ook hier zal familie gaan meepraten en meebeslissen.
  Het is dat de kwaliteit hoog moet blijven ondanks de knalhoge werkdruk. En hoe fijn is de ZZP-tjes.
  Met nog meer hoge werkdruk moet je nog harder lopen en vooral blijven lachen en hoe moe je bent maakt. Motto “daar zorgen wij voor” is de slogan!
  Alsjeblieft geen werkgroepjes.. ik denk dat we minder geklets moeten hebben rondom van vergaderende managers die achter hun buro’s de touwtjes in handen houden.
  We moeten zorg leveren op een humane manier en vanuit professie waar je ooit eens voor heb gekozen.
  Ook hier hoort praten aandacht en liefdevolle benadering bij. We hebben het immers over zieken mensen die de patient zijn en wij zijn ervoor om voor hen te zorgen. Niet als een stel leeggezogen robotten kapotgemasseerd en gekneed door de regering en bedenkers die eigenlijk ver van het centrum van de zorg zitten en leven.
  Laat al die leuke afstudeeropdrachten en ideeen van wie dan maar ook over hoe we de zorg beter aankunnen en reguleren..
  Wat er nu van is overgebleven, is rotzooi chaos..
  geld verkwanseld aan dure managers terwijl de onderlaag het mag opknappen met een verplichte lach en doodmoe versleten naar huis mag en graag wel tot 67 doorwerken. En als je (ernstig)ziek mocht worden?? geloof het of niet.. zeggen ze gewoon, sorry toen was je niet ziek en zo hebben we je niet aangenomen.
  Misschien is het werken bij de Hema zo gek nog niet?

 6. Geldt dit ook voor de zorg in het ziekenhuis? Ligt de focus weer meer op de ‘heup’ dan de patient met zijn/haar heupoperatie? Komen verpleegkundigen en verzorgenden, in welk soort hulpverlening dan ook, hierdoor in een moreel dilemma?
  “Het goed geven van goede zorg” versus de ‘heup’.
  ik vind het ‘zorg-‘wekkend

 7. Ja, ik ben met Marga eens, ik werk vanaf september 2009 in de thuiszorg(doordat ik met een basisopleiding VerzorgendeB ben begonnen), en inderdaad wij als nieuwe (ik dus), voel meteen de werkdruk die ontstaan zijn.
  En ik ben de enige van de nieuwe thuiszorgmedewerker die er iets van zeg en wil er iets tegen doen!
  En inderdaad zoals Marga beweert, speelt die werkdruk in de zorg al ruim vanaf het begin in de 90e jaren.
  Misschien wel veel eerder.
  Je kan ook geen tijd maken voor een redelijk gesprek met een cliënt, want dan moet alles snel en snel doen.
  Bijvoorbeeld voor ADL verzorging (dus douchen, aankleden, schoenen aantrekken etcetera), krijgen de cliënten maar 30 minuten, en dit is al niet zo lang.
  Ik zelf heb wel meer dan 30 minuten de tijd om alles te doen wat ik moet doen.
  Zelfs de cliënten vinden 30 minuten te kort.
  Er wordt ook nonchelant omgegaan met zorgdossiers (worden niet goed bij gehouden omdat wij geen tijd hebben of ze niemand wilt het dan doen) en met bepaalde klachten die een client of collega’s hebben word er niets aan gedaan.
  Er wordt niet eens naar ze geluisterd.
  Een en al triest, of je hebt wel mot met een van je leidinggevenden omdat je niet doet wat hun zeggen.
  Nou, ik zit nu in de ziektewet, allemaal door dat gezeur en de schuld krijg over alles en nog wat, mijn huisarts heeft mij overspannen verklaart en ze gaat mij aanmelden bij een maatschappelijke werker/of psycholoog.
  Nou, Hoppa en wie is daar nu de dupe van????????????

 8. Oke, goeie reactie’s allemaal.
  Ben het helemaal met Rob eens, ik merk dat idd in het zkh ook. Zal in het verpleeghuis op een andere manier ook wel herkenbaar zijn.
  Maar wat doen we er uiteindelijk mee? Wij zijn de mensen er niet naar om te gaan staken.
  Dus Rob, heb jij misschien een oplossing. Overigens kan je het allemaal goed verwoorden, wie weet ligt er een mooie taak weggelegd? Nieuw werkgroepje opstarten voor dit probleem! 😉

 9. het is in en in triest dat werkdruk hoger maar men doet of dit van de laatste jaren is en helaas moet ik constateren dat het al jaren zo is en dan bedoel ik al in 90e jaren wilden clienten al zelf handelingen doen waar juist de verzorgende /verpleegkundige voor kwam en dat omdat ze liever een praatje wilde maken omdat ze daar ook behoefte aan hadden.De gevolgen bleven ook toen niet uit de gebroken heupen waren er volop.
  En nu heb ik het niet over verpleeg/verzorgingshuis maar over de thuiszorg want ook daar speelt dit dilemma al jaren.

 10. Helemaal eens met de reactie van Rob. Laten we eens naar oplossingen gaan toewerken!
  En Monty5: dit is toch een site voor verpleegkundigen? Daarom ligt daar de nadruk denk ik op in dit bericht, dat ook zeker op hen van toepassing is! Zelf ook jaren als verpleegkundige in een verpleeghuis gewerkt. Zie je steeds meer overigens.

 11. Pff, iedere keer kom dat item van hoge werkdruk weer naar voren. Wordt er wat aan gedaan ? Nou nee. Klagen, klagen, klagen. Zolang alle verpleegkundigen/verzorgenden dit blijven accepteren/gelaten over zich heen laten komen zal er nooit maar dan ook nooit wat veranderen. De bobo’s denken; ach ze redden het nog steeds. Ik werk op een IC met wisselende werkdruk; ik krijg steeds meer taken erbij…..protocllen, scoreformulieren die ik moet invullen. Ik zit van de 8 uur een uur of 3 achter de PC. En dit wordt je allemaal van boven opgelegd. Dan is er weer een één of andere werkgroepje die weer wat nieuws verzint; hup weer een formulier erbij. Een voorbeeldje; als ik 10 jaar geleden een AD matras wilde hebben haalde ik er één uit t magazijn. Nu moet ik een decubitus risiscore formulier invullen. Ik moet een aanvraagformulier invullen, vervolgens moet ik een firma bellen dat ik van hun een AD matras ga inzetten. Laten we eerst eens alle overbodig papierwerk/bureaucratie de deur uitflikkeren en al die bedweters die gaan vertellen hoe ik mijn werk moet gaan doen; dat zal een hoop schelen.
  De zorg is op sterven na dood….en dat komt niet door alle hardwerkende mensen aan het bed die voor een appel en een ei werken.

 12. In de ouderenzorg werken meer verzorgenden en Viggers, maar er wordt meestal gesproken van verpleegkundigen, ik zou zeggen: ouderen zien hoge werkdruk bij verzorgenden. Het merendeel bestaat uit verzorgenden en helpenden anders zouden de kosten nog hoger uitvallen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.