Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Ouderenzorg schreeuwt om hbo-v’ers

Kenniscentrum Vilans gaat in samenwerking met ActiZ hbo-v'ers werven voor de ouderenzorg. In de ouderenzorg bestaat een ernstige behoefte aan extra verpleegkundigen.
Ouderenzorg schreeuwt om hbo-v'ers

Om die reden zette Vilans een speciale uitstroom variant voor hbo-v’ers voor de ouderenzorg op. Toch loopt het met de aanmeldingen voor deze opleiding Gerontologie-Geriatrie (VGG) niet storm en moet het kenniscentrum voor langdurige zorg maatregelen treffen.

Brochure
Dus gaat Vilans vanaf deze maand, in samenwerking met brancheorganisatie ActiZ, brochures verspreiden onder studenten hbo-v en in instellingen, met als doel hen te enthousiasmeren voor een baan in de ouderenzorg. In de brochure wordt door middel van praktijkvoorbeelden inzichtelijk gemaakt wat voor soort werk een hoger opgeleide verpleegkundige kan doen in verpleeg- of verzorgingshuizen. Je kunt de brochure hier downloaden.

Goed opgeleid personeel
In de ouderenzorg bestaat al jaren een tekort aan hoger opgeleid personeel, en dan met name aan verpleegkundigen. Volgens deskundigen kiezen veel afgestudeerde hbo-v’ers toch liever voor een baan elders; de ouderenzorg heeft geen leuk imago en is boven dien zwaar en ondergewaardeerd werk. Ook zou de sector absoluut niet worden gepromoot vanuit de opleidingen.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Bekijk ook ons dossier geriatrie/ouderenzorg

Bestel en lees ook het artikel ‘Gezocht voor verpleeghuis: verpleegkundigen m/v’ door Evelien Roels, Nursing juni 2009

14 REACTIES

 1. Ik merk dat er mensen klagen over de inschaling ivm hun ervaring als verpleegkundige. Maar ik vind het meer dan logisch dat verpleegkundige in de zelfde schaal worden geplaatst als een viger. Reden is dat verpleegkundige vanuit het ziekenhuis 0 ervaringen met ouderenzorg hebben en met name de dementerende ouderen. De verschillende stadia van dementie de toepassingen etc etc. Hier komen de verpleegkundige in te kort en eist dan ook zeker bijscholing wanneer zij als verpleegkundige in de ouderenzorg willen werken. Zolang je daar geen ervaring mee hebt kan je ook geen kwaliteit van zorg bieden. Hoe kan je betere zorg inschatten als je daar 0 ervaring mee hebt? En daarbij als de verpleegkundige nu al klagen over de schaling waar zij in komen dan kan je wat mij betreft beter zitten wat je nu zit want OUDERENZORG DOE JE MET JE HART EN NIET VOOR HET GELD,

 2. Lees alle reacties
 3. @Hilde
  Toch heb ik liever een verzorgende met 30 ervaring dan een verpleegkundige die net een paar maanden rondhupelt.
  Ik denk tevens dat niet veel mensen het met mij eens zijn, maar ik heb in al die jaren dat ik in een ziekenhuis gewerkt heb, gemerkt dat voornamelijk jonge verpleegkundige zichzelf heel wat vinden en neerbuigend kunnen zijn naar anderen zoals verzorgende en leerlingen, zodat ze kunnen zeggen: ”kijk eens hoe moelijk ons vak is”. Helaas is dat (niet alleen in de zorg) de mentaliteit van veel Nederlanders. Waarom komt pesten op het werk anders zoveel voor?

 4. Leuk en aardig. Maar als verpleegkundige wordt je in verpleeghuizen vaak hetzelfde ingeschaald als een EVV’er (die vaak een diploma VIG hebben) Daar ga ik het niet voor doen, heb niet voor niets verpleegkundige opleiding gedaan. En wat betreft de mensen met vooroordelen over HBO-V’ers. Ze zijn wel degelijk noodzakelijk in het verpleeghuis. Naast handen zijn er in team ook hoger opgeleide verpleegkundigen nodig die zorgsituaties beter kunnen inschatten. Ik zie vaak dingen verkeerd lopen omdat de VIG’ers van tegenwoordig echt niet meer die complexiteit aankunnen…ze roepen wel hard dat het zo is, maar het is gewoonweg niet zo. De opleiding verzorgende en verpleegkundige is echt totaal verschillend wat betreft inhoud en verantwoordelijkheid. Dat ik daarvoor ook betaald wil hebben moge duidelijk zijn. En nee…ik ga niet in FWG 40 zitten…hetzelfde als VIG’ers…

 5. Mijn ervaring is dat men helemaal niet wil investeren in het zorgpersoneel. Managers zijn er op uit om je te dwingen tot flexwerken en proberen op deze manier zoveel en zo efficient mogelijk hun personeel uit te buiten. Scholingsmogelijklheden zijn er nauwelijks, net als het gegeven dat je amper spontaan een vakantiedag kan opnemen, omdat er altijd sprake is van een chronisch personeelgebrek door stelselmatige ziekmelden of omdat er domweg geen hond meer te vinden is voor dit klotewerk. Ik werk zelf voor Careijn Thuiszorg in Vlaardingen, dit was een plek waar er 5 jaar geleden nog aandacht was voor zowel personeel als voor cliënt. Maar ook op deze plek hebben de termen efficiency, marktwerking, productie hun intrede gedaan. En wat een verschraling heeft dit tot gevolg…MBO-ers die zich opgewerkt hebben totHBO-ers en vervolgens een cursus management hebben gevolgd zijn hun idealen vergeten en reduceren mensenwerk tot productiewerk. Hierarchie is wat je heel ernstig voelt als verzorgende; je hebt niets te willen en voor jou 10 anderen. “Jij gaat gewoon een reservedienst in het weekend draaien”, want we kunnen geen personeel krijgen… Macht, geld; prestige en eigenbelang = ook wat in de zorgsector is toegeslagen: “hoe kunnen we meer geld krijgen of een extra ster in een kwaliteitshuppeldeflupje?” Kortom het appeltje (de zorg) wordt weer eens voor de buitenwerled flink opgepoetst om te verhullen dat de binnenkant gewoon nog steeds in en in rot is. Als werknemer in de zorg wordt dat anno 2011 steeds pijnlijk duidelijk. HBO-ers in de zorg extra = wat mij betreft prima, maar dan gewoon meedraaien met alle diensten en doen waar de zorg om begonnen is.. mensen helpen!! Geen loyaliteit naar het grote geld of macht, maar kijken waar je mensen (zowel personeel als patiËnten) daadwerkelijk in kan ondersteunen. Ik ben klaar met de “ik-ben-hoger-opgeleid” mentaliteit in de zorg. Deze HBO-ers mogen van mij zo snel mogelijk in een andere sector gaan werken.

 6. Ik ben al enige tijd als verpleegkundige (HBOV) werkzaam in een verpleeg/verzorgingshuis en kan mijn kennis en deskundigheid volledig inzetten voor de kwaliteit van de zorg. Samenwerking en ondersteuning bij complexe zorgsituatie, ook direct op de werkvloer geeft veel voldoening.

 7. Tot vorig jaar heb ik als verpleegkundige een baan gezocht in de ouderenzorg, men wil wel een verpleegkundige (mbo of hbo) maar de inschaling is dan bv als ig of begeleider. .ws mag je dan wel allerlei werkzaamheden doen op het niveau van verpleegkundige maar die paar extra euro s wil men niet betalen.

 8. ‘In de ouderen zorg bestaat al jaren een tekort aan hoger opgeleid personeel’.Ik ben het helemaal eens met die stelling. Maar heeft de overheid dit niet zelf gecreëerd? Momenteel wordt er weinig kwaliteit geëist. Als je als straatmaker of vrachtwagenchauffeur geen werk meer hebt, bestaat de mogelijkheid om via een traject de zorg in te gaan. Het liefst als ‘helpende'(lees goedkoop). Zelfs een VIG wordt tegenwoordig al als ’te duur’ omschreven. Hoe zo en waardoor een tekort aan hoger opgeleid personeel?

 9. Hoe meer van die dure HBOers er komen hoe minder personeel we krijgen want het moet toch uit kunnen met het budget en daarbij wordt de zorg slecht gemaakt door de media en door het kabinet die alleen maar bezuinigd op de zorg en het zijn niet alleen de hooggeschoolden die goede zorg kunnen leveren, als zo`n dure kracht alleen 6 a 8 bewoners moet verzorgen op een dag dan kan zij/hij ze niks meer aandacht geven dan dat dit gedaan wordt door een verzorgende maar het salaris is wel een stuk hoger.

 10. Ik ben het helemaal met bovenstaand verhaal eens. Om goede zorg aan ‘onze’ ouderen te (blijven)geven is het hard nodig dat de verzorgenden vakinhoudelijke ondersteund worden. Juist nu in een tijd van toenemende vergrijzing en bezuinigingen. Maar mijn ervaring is, dat het niet meevalt om als net afgestudeerd Hbo-VGG-er een dergelijke werkplek te vinden. Ook al heb ik al 25 jaar ervaring in de ouderen- en thuiszorg, als verpleegkundige niveau 4.
  Komop beroepsvereniging, organisatie en management roep het niet alleen, maar faciliteer het ook eens!!!!

 11. Ik ben het volledig met Iris eens. Ik kan mezelf hierbij ook goed als voorbeeld nemen. Een baan in de ouderenzorg voor mij als HBO-V’er, die met een goed salaris gewaardeerd wordt, kan ik tot op heden nog steeds niet vinden. Ik zou me erg graag willen inzetten voor de oudere mens, maar er moet wel degelijk een goede waardering tegenover staan.

 12. De HBO opleiding verpleegkunde wordt in veel sektoren ondergewaardeerd. Dat merk je al aan de salarisinschaling. Veel organisaties waarderen de HBO verpleegkundige te laag (fwg 50 of lager). Dit werkt ook niet echt bevorderlijk om je voor de oudere mens in te zetten.

 13. Ik denk dat de ouderenzorg gewoon om mensen zit te springen die de kennis en de wil hebben om hier in te werken…het slechte imago komt door de media zeker niet door de werknemers in de ouderenzorg…ze zitten springen om enthousiaste inspirerende mensen en of dat nu HBO-V’ers zijn of verzorgenden…zolang je maar de kennis hebt om te kunnen luisteren met je oren en je ogen dan ben je al een heel end op de goede weg…
  Zou zeggen zet eens een inspirerend stuk in de nursing over de ouderenzorg – verpleeghuis/verzorgingshuis of thuiszorg…er zijn heel veel mooie en goede dingen die er gebeuren….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.