Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderenzorg steeds productiever

De arbeidsproductiviteit in de ouderenzorg is tussen 2004 en 2007 toegenomen met zo'n 2,9 procent. Dit meldt Guus Schrijvers, hoogleraar Public health van het UMC Utrecht.
Ouderenzorg steeds productiever

De groei in productiviteit was volgens de hoogleraar mogelijk door meer handen aan het bed: het aantal managementfuncties steeg over de genoemde periode met één procent per jaar, maar het aantal banen in de directe zorg met bijna vier procent per jaar. Waarschijnlijk heeft ook de verspreiding van zorginnovaties bijgedragen aan de genoemde productiviteitsstijging.

Zware gevallen
Zowel in de thuiszorg als in verpleeg- en verzorgingshuizen nam over de jaren 2004 tot en met 2007 het aantal zware patiëntencases toe met 5,7 procent per jaar. Het arbeidsvolume in ouderenzorg daalde in 2007 (door de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning) iets ten opzichte van 2006.

65-plussers
Nederland telt 2,5 miljoen 65-plussers. Daarvan verblijft ongeveer vijf procent in een verpleeg- of verzorgingshuis. Bijna twintig procent van hen ontvangt thuiszorg. Het aantal 65-plussers steeg over de periode 2004 tot en met 2007 met 5,2 procent per jaar. Het aantal van hen dat ouderenzorg ontving steeg minder, met 1,3 procent per jaar.

Door: redactie

Abonneren
Wil jij elke maand op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en achtergronden in je vak? Neem dan nu een abonnement op Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.