Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders weten weinig over immuunsysteem baby

Veel ouders weten niet wat een goed immuunsysteem is. Ze weten wel dat het immuunsysteem belangrijk is voor een goede gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek van TNS/NIPO. 
Ouders weten weinig over immuunsysteem baby

TNS/NIPO deed onderzoek onder 983 ouders naar hun kennis over het immuunsysteem van jonge kinderen.

Opbouw
Het immuunsysteem beschermt tegen ziekteverwekkers, waaronder virussen, bacteriën en schimmels. Veel ouders denken dat de opbouw van immuniteit 6,5 jaar duurt. In werkelijkheid duurt het drie jaar voordat het immuunsysteem op volle sterkte is. Het is echter nooit helemaal volgroeid.

Afweersysteem
Negentig procent van de ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 16 maanden meent dat slaap en inentingen middelen zijn om het immuunsysteem te versterken. Tweederde denkt dat spinazie het afweersysteem opbouwt.

Bescherming
Het klopt dat inentingen de weerstand vergroten. Door vaccinatie kun je een blijvende bescherming tegen bepaalde ziekten opbouwen. Mensen die goed slapen blijken beter te reageren op vaccinaties dan mensen met een slaaptekort. Maar er is geen wetenschappelijk onderzoek bekend dat een gunstig effect van spinazie op het immuunsysteem aantoont.

Verkouden
82 procent van de ouders weet dat kinderen op een kinderdagverblijf vaker ziek of verkouden worden doordat ze met veel ziekteverwekkers in contact komen, en niet omdat hun immuunsysteem slecht functioneert. Kinderen zijn gemiddeld 6 tot 21 keer per jaar verkouden. Meer dan de helft van de ouders denkt dat het immuunsysteem op zo’n moment verzwakt is. Maar feitelijk zijn de kinderen hun immuunsysteem aan het opbouwen.

Tekst: Redactie KraamSupport
KNOV

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.