Voor de Vlamingen is deze vraag waarschijnlijk minder interessant dan voor de Nederlanders onder ons. In België is volgens de wet iedere burger per definitie donor, tenzij hij bezwaar aantekent. Maar in Nederland geldt een ander systeem.
En dus is er ieder jaar weer een landelijke actie om meer donoren te werven. De Donorweek is dit jaar vanaf vandaag, 12 oktober tot en met vrijdag 18 oktober. Een belangrijk doel is mensen te stimuleren hun keuze – Donor Ja of Nee – vast te leggen in het Donorregister, het liefst met een Ja. Inspanningen tijdens de Donorweek leiden ieder jaar weer tot duizenden extra registraties.
Verpleegkundigen zijn vaak donor
Van verpleegkundigen is bekend dat een groot deel donor is. Althans, dat bleek uit een klein onderzoek van de Nederlandse Transplantatiestichting (NTS) in 2013, onder 300 artsen en 203 verpleegkundigen in ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen en huisartspraktijken. Het merendeel van de medische professionals geeft aan geregistreerd te zijn in het register voor orgaan- en weefseldonatie. Bij de artsen is dit 81 procent en bij de verpleegkundigen 76 procent. Een belangrijke reden voor medische professionals zou het leed zijn dat zij zien bij mensen die eindeloos en soms tevergeefs op de wachtlijst staan.
Verpleegkundigen die zelf een orgaan ontvingen
In het oktobernummer van Nursing vind je een bijzondere portrettenserie over vier bijzondere verpleegkundigen. Twee donoren en twee ontvangers. In beide gevallen heeft de orgaandonatie hun leven blijvend veranderd, in goede zin. En deze rijke ervaringen nemen ze nog dagelijks mee tijdens hun werkzaamheden in de zorg. Zo werkt Carina Bloeyaert na een levertransplantatie als vrijwilliger bij Hepatotransplant, een vereniging voor levergetransplanteerden. Ze bezoekt mensen die getransplanteerd zijn in het ziekenhuis en biedt hen een luisterend oor.

Verpleegkundigen en orgaandonatie
In Nursing oktober vertellen vier verpleegkundigen openhartig over hun ervaringen met orgaandonatie. Lees meer >>>
Nee zeggen
Maar er zijn ook argumenten tegen orgaandonatie. Een reden om ‘Nee’ te zeggen tegen orgaandonatie is bijvoorbeeld de zorg dat nabestaanden geen afscheid kunnen nemen. Soms zijn mensen bang voor snijden in het lichaam, ook na de dood. Of ze vragen zich af of hun lichaam nog wel toonbaar is na de donatieprocedure. Sommige mensen vinden dat de mens een ziel heeft die niet zomaar los te zien is van het lichaam bij het overlijden. Ook bij bepaalde religies of geloofsovertuigingen wordt kritisch gedacht over het niet intact zijn van het lichaam na de dood.
Ben jij al donor?
Je wel of niet laten registreren als donor blijft een zeer persoonlijke keuze. En dat is ook niet erg. Wat wel belangrijk is, is dat je keuze vastligt. Kies. Of het nu een ‘Ja’ of een ‘Nee’ is of als je de keuze liever aan je nabestaanden wilt laten. Misschien kan het volgende helpen bij je keuze. Wist je bijvoorbeeld dat één donor acht levens kan redden? En dat de kans dat je zelf ooit een orgaan nodig hebt, veel groter is dan dat je na overlijden organen kunt doneren? Ik stel de vraag nog een keer: ben jij al donor? Kiezen is nog altijd beter dan niet kiezen.
Alexia Hageman
Hoofdredacteur Nursing
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account