We gaan een nieuw ziekenhuis bouwen. Razend spannend maar ook heel boeiend om te zien hoe keuzes worden gemaakt.
Een nieuw ziekenhuis is niet alleen van een directie maar natuurlijk van iedereen! Daarom is er voor gekozen om een aantal werkconferenties te organiseren waarin diverse geledingen samen nadenken over de manier waarop we alles gaan organiseren. Vanuit mijn functie als voorzitter van de VAR was ik bij deze werkconferenties aanwezig.
Er is gestart met de vraag wat voor de verschillende patiëntengroepen belangrijk is. We noemen dat de ‘waardenstromen’: alles wat we maken of doen moet ‘waarde’ toevoegen voor de patiënt. Die waardenstromen zijn het uitgangspunt en van daaruit wordt verder ontworpen: welke verbindingen zijn er binnen het ziekenhuis? Welke afdelingen staan met elkaar in verband? En is dit een noodzakelijk verband? Wat is belangrijk vanuit patiëntperspectief, wet – en regelgeving of vanuit de LEAN-gedachte? En welke afdelingen hebben een gewenst verband?
En dan zit ik daar met (eigenlijk) drie petten op; verpleegkundige op de afdeling obstetrie, regieverpleegkundige op de poli gynaecologie, en voorzitter van de VAR. Ik kwam die dag van de verloskamers af, waarbij een bevalling was geëindigd in een spoed-keizersnee. De weg van de verloskamers naar de operatiekamer zit vol hoeken van 90 graden en is een verdieping lager. Hoe heerlijk zou het niet zijn als we in het nieuwe ziekenhuis alleen nog maar recht de gang hoeven over te steken om op de operatie-afdeling te komen!

Soms beland je in van die situaties dat je met je mond vol tanden staat en een hele dag op eieren loopt. Annabeth maakte zoiets mee.
Ik was tijdens de werkconferentie ingedeeld bij de acute (waarde)stroom, die onder andere bestaat uit eerste hulp, chirurgie, dagopname en bevalcentrum. Een prima groep natuurlijk om mijn punt duidelijk te maken. In deze groep zat ook een gynaecologe, die me natuurlijk bijviel. En samen ‘streden’ we voor het bevalcentrum en de operatie-afdeling op dezelfde etage.
Totdat één van de chirurgen vertelde dat hij vond dat de dagopname op dezelfde etage moest komen als de operatie-afdeling. Want… vanaf de OK gingen gemiddeld 20 patiënten per dag naar de afdeling. En het was niet ‘lean’ om hen 40 keer per dag met de lift te laten gaan.
Natuurlijk! Hij had gelijk. En ineens kwam ik uit mijn ‘tunnelvisie’ en kon ik de pet van de VAR weer opzetten. Wat heerlijk dat we met elkaar zo naar het nieuwe ziekenhuis kunnen kijken.
En het bevalcentrum? Dat komt recht onder de operatiekamers. Minder bochten en een noodlift omhoog!
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account