Een aantal jaren geleden was het vooral de gedachte in de ouderenzorg, om te voorkomen dat de cliënten niets tekort kwamen in een instelling.
Wij waren druk doende om het vooral aangenaam en leuk te maken voor de bewoners op hun oude dag. Er werd rekening gehouden met de wensen en de mogelijkheden die er waren voor zowel de cliënten als de organisatie. Er kwamen methodieken in het benaderen en het vormgeven van de zorgverlening. Er moest vooral stilgestaan worden bij de levenswijze die de cliënten gewend waren. Erg mooi om zo een kans te bieden bij het in stand houden hiervan. In onze organisatie werken wij met belevingsgerichte zorg.
Of dit in de toekomst nog zo zal zijn, betwijfel ik ten zeerste. Scheiden van wonen en zorg wordt de vervanging van het verzorgingshuis. Een mogelijkheid om in beschutte omgeving te kunnen wonen. Bij iedere cliënt zal er gekeken moeten worden waar men recht op heeft, als daar een indicatie voor is. En hiermee zullen wij verzorgenden anders moeten gaan werken. Om iemand in een rolstoel even te verplaatsen van a naar b, zal niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Je zult goed op de hoogte moeten zijn, of dit vergoedt wordt in de indicatie.

Blog Conny: ‘Uitval door ziekte voert de werkdruk op’
Primair ben en blijf ik zorgverlener. Daarbij wil ik graag een zorgvrager helpen in alle opzichten. De nieuwe situatie dwingt mij goed na te denken bij alles wat ik onderneem. Ik mag de zorgvrager niet te kort doen. Maar ook de organisatie niet. En daarin ligt de moeilijkheid, ik ben opgeleid om te verzorgen en niet commercieel te denken.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account