Er gaat geen dag voorbij of verpleegkundigen kunnen wel ergens in het land een cursus of bijscholing volgen. Tegenwoordig kan dit zelfs via livestreams of zogenaamde webinars. Maar hoe deden onze voorgangers dat eigenlijk? Hoe zorgden verpleegkundigen vroeger dat zij zich professional konden blijven noemen?
In de vroege 20ste eeuw waren verpleegsters, zoals ze toen nog heetten, na hun diplomering op zichzelf aangewezen en dat viel niet altijd mee. Ze moesten niet alleen een dak boven hun hoofd regelen, maar ook hun kennis en vaardigheden bijhouden. Onmisbaar hierbij waren verpleegkundige vakbladen. De Nederlandse verpleegsters waren in dat opzicht geluksvogels, want als één van de weinige Europese landen beschikte ons land al vroeg over zo’n vakblad, het Maandblad voor Ziekenverpleging. Dit maandblad, het huidige TvZ, rolde vanaf 1890 bij alle ziekenhuizen in de bus en vond zo zijn weg op de afdelingen.
Gediplomeerden die op kamers woonden, konden zelf een jaarabonnement van twee gulden vijftig nemen. Extra handig was dat het maandblad een eigen bibliotheek had, waar abonnees boeken, tijdschriften maar ook romans als ‘Zuster Clara’ van de hand van Anna Reynvaan, konden lenen. Naarmate er meer verpleegsters van verschillend pluimage kwamen, steeg de variëteit aan vakbladen. Ieder kreeg zijn eigen blad: de wijkverpleegsters, de verplegers, de religieuze zusters en de diaconessen.
Na 1970 verdwijnt deze diversiteit, die tegelijk grote onderlinge afstand creëerde. Nieuwe vakbladen, waaronder Nursing, komen op de markt, niet langer gericht op achtergrond of religie maar op relevante informatie ten behoeve van competente professionals. Tijdschriften dus als middel om je expertise te vergroten. Met 12 mei, Dag van de Verpleging in aantocht, moeten we die tijdschriften nog maar even blijven koesteren.

Over apps gesproken: heb jij de Nursing Calculator al? Dé app voor verpleegkundig rekenen voor op je smartphone. Meer informatie>>>
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account