Het gebruik van voeding rijk aan volkorenproducten verlaagt de kans op het ontstaan van type-2-diabetes.
Dit blijkt uit onderzoek door voedingsdeskundige Marion Priebe van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Type-2
In de laatste decennia is er een daling in de consumptie van volkorenproducten, terwijl er ook een toename van type-2-diabetes is. Dit leidde tot de theorie dat er een verband tussen beide zou kunnen bestaan. Priebe ontdekte door literatuurstudie het verband tussen het gebruik van volkoren producten en het ontstaan van type-2-diabetes. De studies lieten consequent een daling zien in het risico op deze ziekte bij mensen die veel volkoren producten gebruikten.
Voeding
Type-2 diabetes komt inmiddels vaak voor. Voeding is een van de weinige risicofactoren die mensen zelf kunnen beïnvloeden. Daarom is het volgens Priebe belangrijk om precies te weten welk soort voeding kan bijdragen tot preventie van diabetes.
Biomarkers
Volgens Priebe is er dringend vervolgonderzoek nodig, om fysiologische factoren, de zogeheten ‘biomarkers’, te vinden die het ontstaan van diabetes in een vroeg stadium betrouwbaar kunnen voorspellen.
Meer over diabetes op nursing.nl
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account