EBP-docent en opsteller van de EBP Kennistest Peter Vink zocht uit of kauwgom kauwen na abdominale chirurgie zin heeft voor de darmwerking en of voor optimale glucoseregulatie op de intensive care een continue glucosemeting nodig is. En hoe scoorden de deelnemers van de test?
Na een buikoperatie helpt kauwgom kauwen om het spijsverteringssysteem weer op gang te helpen. (Feit)
In februari 2015 verscheen een Cochrane Systematic review die antwoord gaf op deze stelling.1 Short et al concludeert, op basis van 81 primaire studies, dat er enig bewijs is voor de voordelen van post-operatief kauwgom kauwen. Deze stelling is daarmee een feit, hoewel de auteurs aangeven dat de studies vooral colorectale operaties of keizersnedes betrof. Voor een conclusie op een breder gebied lijkt er toch een kleine evidence gap te zijn.
Van onze deelnemers had 67% deze stelling terecht als feit beantwoord. Deelnemers uit de revalidatie-instelling en thuiszorg waren hiervan het minst op de hoogte, maar daar komen buikoperaties natuurlijk ook niet voor.
1. Short V, Herbert G, Perry R, Atkinson C, Ness AR, Penfold C, Thomas S, Andersen HK, Lewis SJ. Chewing gum for postoperative recovery of gastrointestinal function. Cochrane Database of Systematic Reviews
Verpleegkundigen van de afdeling chirurgie van het AMC oordeelden in 2009 nog dat kauwgum na abdomale chirurgie niet ingevoerd moest worden. Een mooi voorbeeld van voortschrijdend inzicht. Lees het bericht hier >>>
Voor optimale glucoseregulatie op de intensive care is een continue glucosemeting nodig. (Fabel)
In maart 2015 zochten verpleegkundigen uit het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam deze vraag uit en publiceerden hun resultaten op Nursing.nl. Hun conclusie: ‘Continu glucose meten kost minder tijd en geld dan intermitterend meten, maar er is meer onderzoek nodig om de voordelen van continu meten aan te tonen.’ Bovenstaande stelling is voorzichtig een fabel, omdat twee onderzoeken niet konden aantonen of continu meten veiliger of effectiever is.
Ondanks de publicatie in Nursing vonden de deelnemers aan de EBP Kennistest deze stelling moeilijk te beoordelen. Slechts 54% beantwoordde dit correct als fabel. Leeftijd, functie en opleiding leken hierin niet uit te maken maar de setting wel. Hoe ‘verder van het ziekenhuisbed’, hoe vaker men het fout had. Academische en algemeen ziekenhuizen hadden het dan ook het meest goed.
Alle berichten over de EBP Kennistest vind je in het Dossier Evidence Based Practice >>>
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account