NORTH CAROLINA/CHAPEL HLL – Niet bioflavonoïden, maar furanocumarines zijn verantwoordelijk voor de gevaarlijke interactie van grapefruitsap met bepaalde medicijnen. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van North Carolina, Chapel Hill.
Al zo’n tien jaar lang delen artsen hun patiënten mee geen grapefruitsap te
drinken als ze bepaalde medicatie krijgen, zoals cholesterolverlagende
medicijnen of medicijnen voor de bloeddruk. Studies hebben namelijk aangetoond
dat het sap ervoor zorgt dat meer van deze medicijnen in de bloedbaan terecht
komt dan wenselijk, wat kan resulteren in gevaarlijke bijeffecten.
Enzym
Verondersteld werd dat
flavonoïden in het sap hiervoor verantwoordelijk waren, maar Paul Watkins en
collegae toonden aan dat furanocumarines de boosdoeners waren. Deze stoffen
remmen het enzym CYP3A, dat normaliter bepaalde medicijnen gedeeltelijk
vernietigt. Gevolg is dat er meer van de medicijnen in het bloed komt.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account