• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
Menu
Zoeken
Inloggen

Nursing.nl | Nieuws, blogs en meer | Nursing voor verpleegkundigenNursing.nl | Nieuws, blogs en meer | Nursing voor verpleegkundigen

Waarmee maken wij jou steeds beter?

  • Praktijk
  • Werk
  • Challenge
  • Congressen
  • Abonneren
  • Nursing
    • Home
    • Praktijk
    • Werk
    • Challenge
    • Congressen
  • Service
    • Veelgestelde vragen
    • Contact
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Inloggen
    • Wat is de Nursing Challenge?
    • Mijn profiel
  • Meer Nursing
    • Nieuwsbrieven
    • Shop
    • Nursing.be
  • Vacaturebank
    • Vacatures
    • Vacature plaatsen

Overig Overig

Mini-maaltijden in ziekenhuis tegen ondervoeding

Gepubliceerd op: 1 augustus 2018

Het Radboudumc heeft een nieuw maaltijdconcept ingevoerd. Daardoor eten sommige patiënten meer en verbetert hun voedingsstatus.

Volgens het nieuwe maaltijdconcept, FoodforCare, krijgen patiënten zes kleine maaltijden per dag voorgeschoteld. Ze kunnen ter plekke kiezen uit drie gerechten. Er is aandacht voor de presentatie van de maaltijden: ze worden opgediend in aardewerken bordjes, schaaltjes en potjes. Daarnaast is de smaak, geur en voedingswaarde aangepast op verschillende patiëntengroepen. Zo zijn er voor oncologische patiënten geur- en smaakarme gerechten met een hoog eiwitgehalte, of zoutarme maaltijden voor cardiologiepatiënten.

Eiwitten

Uit onderzoek blijkt nu dat de eiwit- en energie-inname van patiënten verbetert als gevolg van het nieuwe maaltijdconcept. Waar met een traditionele ziekenhuismaaltijd minder dan een tiende van de patiënten hun eiwitbehoefte behaalde op de eerste en vierde dag van de ziekenhuisopname, was dat met FoodforCare-maaltijden respectievelijk 24 en 23 %. Dat betekent echter nog steeds dat meer dan driekwart van de opgenomen patiënten nog steeds niet de optimale inname van eiwitten behaalde.

Thuiszorg

FoodforCare is een initiatief van jonge kankerpatiënten, het Radboudumc en cateraar Maison van den Boer. Het bedrijf wil uitbreiden naar andere academische ziekenhuizen. Daarnaast heeft FoodforCare plannen om maaltijdboxen aan huis te verstrekken voor de thuiszorg: de cliënt of verpleegkundige kan daarmee makkelijk meerdere keren per dag kleine, voedzame maaltijden op tafel zetten.

Het concept van Foodforcare heeft wel iets weg van de SNAQ-kar. Deze maakte in 2006 deel uit van een ondervoedingsscreening in het VUmc en voorzag ondervoede patiënten van extra tussendoortjes. Twee keer per dag konden patiënten ter plekke een snack uitkiezen uit de kar om hun voedingsstatus te verbeteren.

Ondervoeding

Ondervoeding is een groot probleem binnen de muren van het ziekenhuis. Het kan leiden tot een vertraagd herstel en meer complicaties. Patiënten moeten daardoor langer opgenomen blijven, en dat is duurder.

Gepubliceerd op: 1 augustus 2018
Door: Koen Scheerders

Thema:

Overig

Tags:

Lees Interacties

Geef je reactie Reactie annuleren

Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account


Overig

Overig

Het Nursing-magazine van november is uit: lees de artikelen online

Overig

Het Nursing-magazine van november is uit: lees de artikelen online

Overig

Het Nursing-magazine van oktober is uit: lees de artikelen online

Overig

Het Nursing-magazine van september is uit: lees de artikelen online

Overig

Het Nursing-magazine van juli/augustus is uit: lees de artikelen online

Bekijk meer

Newsletter

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en vakinhoudelijke artikelen?

Schrijf je dan in voor een van onze nieuwsbrieven.

Aanmelden

Footer

Meer nursing

Abonneren

Gratis proefabonnement

Shop

Contact

Volg ons op

Adverteren

Personeeladvertentie

Adverteren & partnerships

Nursing Vlaanderen

Ga naar Nursing.be

© Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Nature

  • Privacy Statement
  • Disclaimer
  • Voorwaarden
  • Cookie voorkeuren