Dat ouderen geen nieuwe dingen meer willen leren, is een hardnekkig misverstand. Ook oudere verpleegkundigen blijven zich ontwikkelen, maar ze maken andere keuzes dan jongeren. Dat concludeert Inge Pool in haar proefschrift.
Pool interviewde verpleegkundigen van diverse leeftijden over wat zij leren en waarom. Het onderzoek laat zien dat oudere (50-plus) verpleegkundigen niet onverschillig staan tegenover verdere ontwikkeling, maar dat hun leren verandert. ‘Het zit ‘m meer in kleine dingen’, licht Pool toe, ‘zoals een nieuwe verpleegtechnische vaardigheid aanleren, iets om het werk verder te verbeteren of een interessante cursus gerelateerd aan het werk. Daarbij speelt niet eens zozeer de kalenderleeftijd een rol, maar veranderingen in werkervaring en thuis.’

Je kunt als verpleegkundige aanspraak maken op scholingsgeld in het ziekenhuis. Hoe? Lees het hier>>>
De onderzoekster vroeg wat verpleegkundigen verstaan onder continue ontwikkeling. ‘In eerste instantie denken zij vooral aan formele scholing als externe scholing, symposia en werkgroepen. Bij nader doorvragen blijkt het leren voor een belangrijk deel ook te gebeuren op de afdeling. Dan gaat het om collega’s consulteren en observeren, klinische lessen, teamdagen en informatie opzoeken op het internet. Het werk zelf, nieuwe taken of een patiënt met een onbegrepen ziekte, vormt bovendien een belangrijke prikkel om dingen bij te leren.’
Pool constateert verder dat de omvang van het dienstverband invloed heeft op het leren. Verpleegkundigen die meer uren per week werken ondernemen vaker formele en informele leeractiviteiten. Ze vindt het een taak voor leidinggevenden om te bewaken dat parttimers met een klein dienstverband genoeg mogelijkheden hebben om up-to-date te blijven.
Inge Pool. Continuing professional development across the nursing career. A lifespan perspective on CPD motives and learning activities. Proefschrift UMC/Universiteit Utrecht, 17 november 2015.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account