• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
Menu
Zoeken
Inloggen

Nursing.nl | Nieuws, blogs en meer | Nursing voor verpleegkundigenNursing.nl | Nieuws, blogs en meer | Nursing voor verpleegkundigen

Waarmee maken wij jou steeds beter?

  • Praktijk
  • Werk
  • Challenge
  • Congressen
  • Abonneren
  • Nursing
    • Home
    • Praktijk
    • Werk
    • Challenge
    • Congressen
  • Service
    • Veelgestelde vragen
    • Contact
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Inloggen
    • Wat is de Nursing Challenge?
    • Mijn profiel
  • Meer Nursing
    • Nieuwsbrieven
    • Shop
    • Nursing.be
  • Vacaturebank
    • Vacatures
    • Vacature plaatsen

Overig Overig

Patiënten die eigen maaltijd kiezen, eten meer

Gepubliceerd op: 10 maart 2011
Dit bericht is ouder dan 5 jaar

Ziekenhuispatiënten die zelf mogen kiezen wat ze willen eten en hoeveel, eten hun bordje leeg. In de twee vestigingen van het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Eindhoven en Veldhoven is de hoeveelheid weggegooid voedsel door een nieuw keuzesysteem van patiënten gedaald van 42 procent naar net 2 procent.

Dat blijkt uit onderzoek dat wetenschapper Joost Snels van de afdeling Food and Biobased Research van de Wageningen Universiteit heeft gedaan. Hij heeft bijgehouden wat er is gebeurd sinds het MMC in 2009 besloot niet langer zelf in het ziekenhuis maaltijden te bereiden. In het MMC zijn niet alleen de kosten per maaltijd gedaald, ook waren er minder kosten voor energie, water, huisvesting van de keukens en afvalverwerking.

Voedingsassistenten
Het MMC heeft een cateraar in de arm genomen, die maaltijdonderdelen aanlevert. Speciaal opgeleide voedingsassistenten gaan met wagens met afzonderlijke componenten van een maaltijd langs de bedden. Ruiken en zien van eten blijkt meer patiënten te verleiden om iets te eten. Ook is het belangrijk dat ze zelf mogen bepalen hoeveel er wordt opgeschept. ‘Ernstig zieke mensen die volgens de assistenten voorheen hun bord altijd onaangeroerd lieten staan, nemen nu toch een kleine portie’, aldus Snels.

Sneller herstel patiënt?
In welke mate het maaltijdconcept het herstel van patiënten bevordert en daarmee van invloed is op de behandelkosten, is nog niet aangetoond. ‘Omdat het concept laat zien dat patiënten binnen de periode van herstel eerder, meer en gevarieerder eten, kan ik me voorstellen dat daarmee op den duur ook de zorgkosten omlaag gaan’, aldus Snels.

Smakelijk opgediend
Net zoals eerder al in verpleeghuizen bleek, is het ook belangrijk dat patiënten hun maaltijd smakelijk krijgen opgediend. De assistenten hebben geleerd de bordjes mooi op te maken en de tafel netjes te dekken voor de lopende patiënten. De warme maaltijd in het MMC krijgt nu gemiddeld een 8, terwijl het eerst een zesje was. Ook het personeel is tevredener, omdat er veel minder voedsel wordt verspild.

Lees ook: Kwart bezoek wil mee-eten met patiënt

Máxima Medisch Centrum
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

Gepubliceerd op: 10 maart 2011
Door: Redactie Nursing

Thema:

Overig

Tags:

Voeding

Lees Interacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account


Overig

Overig

Het Nursing-magazine van november is uit: lees de artikelen online

Overig

Het Nursing-magazine van november is uit: lees de artikelen online

Overig

Het Nursing-magazine van oktober is uit: lees de artikelen online

Overig

Het Nursing-magazine van september is uit: lees de artikelen online

Overig

Het Nursing-magazine van juli/augustus is uit: lees de artikelen online

Bekijk meer

Newsletter

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en vakinhoudelijke artikelen?

Schrijf je dan in voor een van onze nieuwsbrieven.

Aanmelden

Footer

Meer nursing

Abonneren

Gratis proefabonnement

Shop

Contact

Volg ons op

Adverteren

Personeeladvertentie

Adverteren & partnerships

Nursing Vlaanderen

Ga naar Nursing.be

© Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Nature

  • Privacy Statement
  • Disclaimer
  • Voorwaarden
  • Cookie voorkeuren