• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
Menu
Zoeken
Inloggen

Nursing.nl | Nieuws, blogs en meer | Nursing voor verpleegkundigenNursing.nl | Nieuws, blogs en meer | Nursing voor verpleegkundigen

Waarmee maken wij jou steeds beter?

  • Praktijk
  • Werk
  • Challenge
  • Congressen
  • Abonneren
  • Nursing
    • Home
    • Praktijk
    • Werk
    • Challenge
    • Congressen
  • Service
    • Veelgestelde vragen
    • Contact
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Inloggen
    • Wat is de Nursing Challenge?
    • Mijn profiel
  • Meer Nursing
    • Nieuwsbrieven
    • Shop
    • Nursing.be
  • Vacaturebank
    • Vacatures
    • Vacature plaatsen

Overig Overig

Rood vlees eten is Russische roulette

Gepubliceerd op: 27 maart 2009
Dit bericht is ouder dan 5 jaar

Wie consequent veel rood vlees en bewerkte vleesproducten eet, speelt met zijn leven, blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek. Dat meldt Noorderlog, het weblog over wetenschap van Noorderlicht (VPRO).

Voor dit onderzoek volgden de wetenschappers een half miljoen Amerikanen, gedurende tien jaar. De deelnemers, allen tussen 50 en 71 jaar oud waren, werden in vijf groepen ingedeeld. De groep die het meeste rood vlees at, had een veel grotere kans om tijdens de onderzoeksperiode te overlijden dan de minst consumerende groep. Voor vrouwen scheelde het 36 procent, voor mannen 31 procent. De extra doden vielen vooral door kanker en hart- en vaatziekten.

Sterftekans verminderen
Het toegenomen risico was niet alleen aan het vlees toe te schrijven. Ook andere groepsverschillen, zoals roken en sporten, konden een deel van dit resultaat verklaren. Maar toch: de onderzoekers hebben berekend dat de mensen uit de ‘veelvleesgroep’ hun sterftekans met 11 (mannen) en 16 procent (vrouwen) zouden kunnen verminderen door net zo weinig rood vlees te gaan eten als de groep die daarvan het minste consumeerde.

Geen hotdogs meer
De invloed van bewerkte vleesproducten, zoals worstjes, lijkt overigens nog iets groter dan van biefstukken en karbonades. Geen hotdogs meer eten dus, adviseert epidemioloog Barry Popkin in een commentaar bij het artikel in Archives of Internal Medicine. Hij pleit daarom voor een drastische afname van de vleesconsumptie.

Noorderlog
Door: redactie Nursing

Gepubliceerd op: 27 maart 2009
Door: Redactie Nursing

Thema:

Overig

Tags:

Voeding

Lees Interacties

Geef je reactie Reactie annuleren

Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account


Overig

Overig

Het Nursing-magazine van november is uit: lees de artikelen online

Overig

Het Nursing-magazine van november is uit: lees de artikelen online

Overig

Het Nursing-magazine van oktober is uit: lees de artikelen online

Overig

Het Nursing-magazine van september is uit: lees de artikelen online

Overig

Het Nursing-magazine van juli/augustus is uit: lees de artikelen online

Bekijk meer

Newsletter

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en vakinhoudelijke artikelen?

Schrijf je dan in voor een van onze nieuwsbrieven.

Aanmelden

Footer

Meer nursing

Abonneren

Gratis proefabonnement

Shop

Contact

Volg ons op

Adverteren

Personeeladvertentie

Adverteren & partnerships

Nursing Vlaanderen

Ga naar Nursing.be

© Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Nature

  • Privacy Statement
  • Disclaimer
  • Voorwaarden
  • Cookie voorkeuren