Twee schaaltjes yoghurt per dag verlagen het risico op blaaskanker. Dat blijkt uit een negen jaar durend Zweeds onderzoek onder 82.000 mensen, uitgevoerd door het Karolinska Instituut in Stockholm.
De resultaten zijn deze maand gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition. Uit de studie blijkt dat de yoghurteters onder de deelnemers hun blaaskankerrisico zagen dalen met 36 procent (mannen) en 45 procent (vrouwen).
Melkzuurbacteriën De onderzoekers denken dat de gunstige werking van yoghurt en andere zure melkproducten is terug te voeren op de aanwezigheid van melkzuurbacteriën. Uit studies met ratten bleek volgens hen al eerder dat deze micro-organismen blaaskanker tegengaan. Overigens tekenen de onderzoekers erbij aan dat, althans in Zweden, mensen die regelmatig yoghurt eten ook meer waarde hechten aan andere gezonde leef- en voedingsgewoonten en dat mede om die reden de cijfers gunstig uitpakten.
Reformatorisch Dagblad
Door: redactie Nursing
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account