Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Botbreuk oudere is reden voor medicatiecheck

Een botbreuk bij een gevallen oudere zou een reden moeten zijn om de medicatie aan te pakken.
1.jpg

Dat schrijft Medisch Contact naar aanleiding van een onderzoek in JAMA Internal Medicine.  Voor het onderzoek werden medicatielijsten van Amerikaanse senioren voor en na een val (die resulteerde in een fractuur) vergeleken. De onderzoekers concentreerden zich daarbij op medicijnen die de kans op een val vergroten (zoals benzodiazepines), de botdichtheid verminderen (zoals protonpompremmers) of om onopgehelderde redenen de kans op een breuk verhogen (de auteurs noemen hierbij lisdiuretica). Ze gebruikten verzekeringsdata om medicatie in de vier maanden vóór en vier maanden ná de val van ruim 168 duizend ouderen te vergelijken. De patiënten hadden heup-, schouder- of polsfracturen opgelopen. De gemiddelde leeftijd was 80 jaar, 84 procent was vrouw.

‘Vermijd gebruik benzodiazepines bij ouderen’
Benzodiazepinen (zoals temazepam, oxazepam, diazepam) en benzodiazepineachtige middelen (zolpidem en zopiclon) hebben een spierverslappende werking,
wat bij ouderen extra kans geeft op vallen en fracturen>>>

Ruim 80 procent van hen slikte voorafgaand aan de fractuur één van de genoemde middelen. Nadien was dat zelfs 88 procent. Als de opiaten buiten beschouwing werden gelaten was het zowel voor als na de breuk ruim driekwart. Van hen stopte 7 procent daarmee na de val, maar net zo’n grote groep begon ermee.

Benzodiazepines en andere psychofarmaca

Natuurlijk kunnen niet alle medicijnen die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van botbreuken zomaar worden gestopt. Soms zal men dat risico op de koop toe nemen. Dat geldt niet voor alle middelen, en een afname zou daarom wel haalbaar moeten zijn. Sarah Berry en Douglas Kiel onderstrepen dit in hun bijbehorend commentaar. Bijvoorbeeld als het gaat om het stoppen met of minderen van benzodiazepines en andere psychofarmaca, kan een botbreuk een goede aanleiding zijn om hiermee aan de slag te gaan. 

5 tips om vallen te voorkomen
Met deze tips van Zorg voor Beter kun je als verzorgende of verpleegkundige heel wat valpartijen voorkomen.
 Lees meer>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.