Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Palliatieve handreiking gehandicaptenzorg

Staatssecretaris Bussemaker van VWS heeft vrijdag het eerste exemplaar de V&VN-uitgave 'Hoe zorg je voor ongeneeslijk zieken met een verstandelijke beperking' in ontvangst genomen.

Deze brochure geeft handreikingen om palliatieve zorg te verlenen aan verstandelijk gehandicapten. Op deze manier kunnen zij zo goed mogelijk ondersteund worden in de laatste levensfase. Deze handreikingen zijn niet alleen bedoeld voor verpleegkundigen en verzorgenden die al werken in de gehandicaptensector. Maar ook voor degenen die de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking tijdelijk – en soms onverwachts – krijgen toevertrouwd. In het ziekenhuis bijvoorbeeld, of in de zorg aan huis. Ook biedt de uitgave houvast voor andere betrokkenen, zoals verzorgenden, familie, mantelzorgers en vrijwilligers.

Moeilijk uiten
In Nederland leven ongeveer 1 miljoen mensen die in meer of mindere mate een verstandelijke beperking hebben. Sommigen verblijven op het terrein van een zorgorganisatie. Anderen wonen thuis of in een beschermde woonomgeving. Net als iedereen kunnen zij te maken krijgen met een terminaal verlopende ziekte. Vanwege hun beperking kunnen zij zich echter niet altijd goed uiten en is het soms moeilijk om in te schatten of ze pijn hebben. Dat vraagt van verpleegkundigen of verzorgenden om extra aandacht en zorgvuldigheid.

Weinig kennis
Staatssecretaris Bussemaker gaf aan blij te zijn met de uitgave omdat werkers in de palliatieve zorg vaak weinig weten over mensen met een verstandelijke beperking. Tevens weten werkers in de verstandelijk gehandicaptenzorg vaak weinig over palliatieve zorg. Deze uitgave zorgt voor een goede samenwerking waarbij de cliënt uitgangspunt is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.