Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Palliatieve sedatie steeds vaker toegepast

Het gebruik van continue diepe sedatie voor patiënten in de laatste levensfase is toegenomen terwijl de toepassing van euthanasie is afgenomen.

 

Hoewel de precieze oorzaak van deze trend onduidelijk is, zijn er aanwijzingen dat continue diepe sedatie in sommige gevallen als alternatief voor euthanasie werd gebruikt. Dit blijkt uit onderzoek van dr. Judith Rietjens van het Erasmus MC, dat op 21 maart wordt gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift British Medical Journal.

Diepe slaap
Om ernstige symptomen van patiënten in hun laatste levensfase te verlichten, kan sederende medicatie worden toegediend tot aan het overlijden. De diepte van de sedatie kan variëren van een verlaagd bewustzijnsniveau tot een diepe slaap. De meest verregaande manier van sederen is continue sedatie tot aan het overlijden.

Toename
Uit het onderzoek van Rietjens naar de toepassingen van continue diepe sedatie in Nederland blijkt dat continue diepe sedatie is toegenomen van 5,6% bij alle sterfgevallen in 2001 tot 7,1% van alle sterfgevallen in 2005 (een toename van 1.800 gevallen). Deze toename vond met name plaats bij patiënten met kanker en bij patiënten die behandeld werden door de huisarts. De toepassing van euthanasie nam juist af in deze periode: van 2,6% in 2001 tot 1,7% in 2005 (een afname van 1.200 gevallen).

Meer over palliatieve sedatie op nursing.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.