Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Palliatieve zorg ziekenhuizen verbetert

Steeds meer ziekenhuizen nemen initiatieven om de palliatieve zorg te verbeteren. 22 van de 57 ziekenhuizen hebben een palliatief team, 23 ziekenhuizen starten er binnenkort mee.
Palliatieve zorg ziekenhuizen verbetert

Dat blijkt uit een rapport van IKNL en Leerhuizen Palliatieve Zorg. ‘Het rapport laat zien dat een groot aantal ziekenhuizen aan de slag is gegaan om palliatieve zorg meer aandacht te geven,’ aldus de onderzoekers. Zowel patiënten als artsen en verpleegkundigen zouden volgens hen veel baat te hebben bij de palliatieve teams. Uit recente onderzoeken is gebleken dat (vroegtijdige) palliatieve zorg kan leiden tot een betere kwaliteit van de zorg rondom het levenseinde. Ook ondergaan patiënten bij betere palliatieve zorg in hun laatste levensfase minder belastende therapieën, en zouden ze mogelijk zelfs langer kunnen leven dan wanneer ze die behandelingen wel hadden gekregen.

Uitzending gemist tip

In de documentaire ‘Beter doodgaan’ volgt EO-programma De Vijfde Dag het palliatief zorgteam in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Bekijk de uitzending hier.

Scholing

Naast het oprichten van palliatieve teams besteden wordt ook meer aandacht besteed aan scholing, blijkt uit het rapport. Veel ziekenhuizen geven bovendien aan behoefte te hebben aan ondersteuning en samenwerking met anderen, bijvoorbeeld op het gebied van verankering van richtlijnen en protocollen en financiering van palliatieve teams.

Groei palliatieve teams

IKNL en Leerhuizen Palliatieve Zorg juichen het toe dat einde van dit jaar een zogenaamde Taskforce palliatieve zorg in ziekenhuizen start. Daardoor kunnen pioniers hun kennis en ervaring delen met belangstellende ziekenhuizen. De verwachting is dat hierdoor in versneld tempo het aantal palliatieve teams zal groeien. IKNL en Leerhuizen willen deze enquête jaarlijks herhalen om verdere kwaliteitsverbetering en onderlinge samenwerking te stimuleren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.