Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Partijen verdeeld over het EPD

Formeel is de Tweede Kamer al akkoord met de invoering van het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Toch leggen de partijen voor de verkiezingen nog sterke eisen omtrent het dossier op tafel. Een overzicht.
Partijen verdeeld over het EPD

GroenLinks
Zo wil GroenLinks een jaarlijkse hacktest om de beveiliging van het EPD te garanderen. Daarnaast dringt GroenLinks er op aan dat iedereen vanaf het begin inzicht kan krijgen in zijn eigen dossier. Al eerder kreeg de partij de toezegging van minister Klink dat dit zal gebeuren.

D66 en VVD
D66 wil dat patiënten zelf kunnen zien wie hun dossier opvraagt. D66 wil tevens eerst een succesvolle proef evalueren van delen van het EPD, zoals het Elektronisch Medicatiedossier.
De collega-liberalen van de VVD zijn ook voorstander van invoer mits de patiënt zelf kan controleren wie het persoonlijk dossier heeft ingekeken en of dit een bevoegd arts is. Zo wil de partij de privacy waarborgen.

CDA
Het CDA is groot voorstander van het EPD omdat het medische fouten voorkomt. De partij wijst op onderzoek waaruit blijkt dat het geven van verkeerde medicatie leidt tot 19.000 ziekenhuisopnames per jaar. Ook voorkomt het geldverspilling in de vorm van dubbele foto’s en dubbele bloedonderzoeken.

PvdA
Ook de PvdA benadrukt de voordelen van het landelijke uitwisselsysteem. Veel medische fouten zijn met het EPD te vermijden. Wel moet zorgvuldigheid voor snelheid, aldus de partij. De PvdA vindt het belangrijk dat patienten zich kunnen uitschrijven, wat nu al kan overigens.

PVV
De PVV is kort maar duidelijk in het eigen programma: ‘Geen elektronisch patiëntendossier.’ De PVV wilde geen nadere toelichting geven.

SP
De SP ziet geen voordelen in landelijke uitwisseling. Bovendien schiet volgens de partij de beveiliging tekort. Ook zien de socialisten niets in het toegankelijk maken van het EPD voor alle Nederlanders.

ChristenUnie
De ChristenUnie is tegen landelijke invoering omdat ‘de vertrouwelijkheid van medische gegevens die worden opgeslagen in het EPD op dit moment nog onvoldoende gewaarborgd kan worden.’ De partij ziet wel de voordelen van landelijke uitwisseling, maar wil eerst nader onderzoek en aanpassingen.

Webwereld

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.