Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Partner dementerende vaak depressief

Partners van dementerenden hebben een vier keer zo grote kans op depressie vergeleken met mensen met een partner zonder dementie.
Partner dementerende vaak depressief

Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en VUmc in het American Journal of Geriatric Psychiatry.

Antidepressiva
De onderzoekers volgden zes jaar lang de partners van patiënten met dementie. Voor iedere deelnemer aan het onderzoek zochten ze voor de controlegroep twee partners van mensen zonder dementie uit dezelfde praktijk. Vergeleken met mensen met een partner zonder dementie blijken partners van patiënten met dementie een vier keer zo grote kans op depressie te hebben. En ze hebben een twee keer zo grote kans antidepressiva voorgeschreven te krijgen.

Belasting van verzorger
NIVEL-afdelingshoofd Francois Schellevis: ‘Deze resultaten onderstrepen het belang van aandacht voor de belasting van de primaire verzorger van mensen met dementie.’ Eerder onderzoek toonde al aan dat mantelzorgers van dementiepatiënten ernstig overbelast zijn.

NIVEL
Door: redactie Nursing

Meer weten?
Neem nu een abonnement op Nursing en je bent voortaan op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen, achtergronden en actualiteiten in je vak.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.