Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Patiënt in ziekenhuis aan goden overgeleverd’

Er verdwijnen vaak spullen van ziekenhuispatiënten omdat niemand erop let of er zich onbevoegden op de afdeling bevinden.
'Patiënt in ziekenhuis aan goden overgeleverd'

Mensen die niets in het ziekenhuis te zoeken hebben, kunnen vaak zonder problemen een intensive care oplopen. Onhygiënisch én onveilig, blijkt uit onderzoek dat beveiligingsbedrijf Trigion heeft laten uitvoeren.

5 op de 10 kon intensive care op lopen
Voor dit onderzoek naar ongevallenpreventie, brandveiligheid en criminaliteitspreventie bezochten ‘mystery visitors’ tien ziekenhuizen. Zij probeerden door te dringen tot de intensive care. Dat lukte vijf op de tien keer. Daarnaast probeerden ze directiekamers in te lopen. Twee van de tien ‘proefkonijnen’ slaagde daarin. Ook lieten ze tassen onbeheerd achter en dat bleef in negen van de tien gevallen onopgemerkt.

Ziekenhuispersoneel heeft geen ‘veiligheidsbewustzijn’
Directielid Richard Franken van Trigion vindt het ‘heel eng’ dat wie in een ziekenhuis ligt ‘aan de goden is overgeleverd’. In Metro zegt hij: ‘Je laat een niersteen verwijderen en je bent ook nog je tas kwijt. Niet echt een visitekaartje voor een ziekenhuis.’ Op technisch vlak is de beveiliging volgens Franken meestal in orde. Waar het aan ontbreekt is ‘veiligheidsbewustzijn’ van ziekenhuispersoneel, concludeert hij: ‘Kort gezegd wordt er te weinig gevraagd: wat doet u hier?’

‘Stop tas in kastje’
De NVZ Vereniging van Ziekenhuizen zet kanttekeningen bij het onderzoek dat Trigion heeft laten uitvoeren. Woordvoerder Sjoerd Beumer: ‘Sowieso is het raar dat een beveiligingsbedrijf dat zelf ziekenhuizen beveiligt opdracht geeft voor zo’n onderzoek. Er is bij dit soort bedrijven het beeld dat ziekenhuizen maximaal beveiligd zouden moeten worden. Terwijl een ziekenhuis een open instelling is. Bovendien is het vaak voor de veiligheid van de patiënt noodzakelijk dat deuren niet afgesloten zijn, bijvoorbeeld omdat hij snel naar een andere afdeling moet kunnen. Het gaat soms om zaken van leven en dood. Wij vinden de veiligheid van de patiënt en het personeel belangrijker. En als er eens een tas verdwijnt, zeg ik: stop die dan ook in je kastje!’ 

Door: redactie Nursing
Metro

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Hallo,
  Ik werk op een afdeling ouderen psychiatrie.
  Onze clienten beschikken over een kluisje in hun kledingkast.
  Bij een intake-gesprek,geef ik altijd het advies geen grote geldbedragen of dure voorwerpen op de afdeling mee te brengen,zoals laptops en juwelen e.d.
  Groet,
  K.Kusters

 3. Tja, en IEDEREEN kan ongestoord een intensive care oplopen. ook peroneel van het ziekenhuis, dat niets met de afdeling/patient te maken heeft….!
  Er is geen controle
  De veiligheid van de patient is dubieus!
  De bezoekers hebben ook vrij baan, ze kunnen zogenaamd op zoek zijn naar een patient, maar zijn op zoek naar waardevolle spullen….bijv een junk!
  groeten Jos, een intensive care verpleegkundige

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.