Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Patiënt kan eigen dossier thuis inzien

Vanaf volgende week kunnen patiënten van het UMC St Radboud in Nijmegen labuitslagen en operatieverslagen thuis bekijken in het eigen patiëntendossier. Ook experimenteert het ziekenhuis met een digitale poli waar verpleegkundigen vragen beantwoorden en chatten met patiënten.
Patiënt kan eigen dossier thuis inzien

Patiënten die het dossier thuis willen bekijken, moeten zich vooraf eenmalig melden bij een speciale balie in het UMC St Radboud. ‘Daar is een face-to-face controle waar de patiënt zijn identiteitsbewijs moet tonen en zijn Digid-code moet opvragen op zijn eigen mobiele telefoon. Zo kunnen wij zien of de patiënt werkelijk is wie hij zegt dat hij is en wordt de privacy gewaarborgd’, zegt projectleider Jan Cremer. Vervolgens kan de patiënt thuis via de website www.umcn.nl naar het ‘Mijnradbouddossier’. Met behulp van de Digid-code wordt er een persoonlijke code naar de mobiele telefoon verstuurd zodat de patiënt kan inloggen.

Weefselonderzoeken
In het dossier vindt de patiënt bijvoorbeeld labuitslagen, operatieverslagen en nieuwe afspraken. Ook moeten röntgenfoto’s binnenkort in het dossier te zien zijn. ‘En de uitslag van weefselonderzoeken. Die plaatsen we wel met een week vertraging, zodat er eerst een gesprek met de arts kan plaatsvinden’, zegt Cremer. In principe kunnen alle patiënten toegang krijgen tot het eigen dossier, mits ze zestien jaar of ouder zijn. 

Digitale poli
Het online patiëntendossier is onderdeel van een pilotproject dat al enkele weken loopt in het UMC St Radboud. Een ander onderdeel hiervan is een digitale poli waar patiënten en zorgverleners met elkaar kunnen communiceren. De digitale poli’s zijn geordend in patiëntengroepen, zo is er bijvoorbeeld een community voor reumapatiënten en voor zwangere vrouwen. Verpleegkundigen vervullen hierin een belangrijk rol, aldus Cremer. ‘Op deze digitale poli kan de patiënt chatten met verpleegkundigen en andere patiënten. Verpleegkundigen schrijven blogs en beantwoorden vragen. Op het moment zijn er vijfitg online community’s die we de komende tijd willen uitbreiden tot ruim honderd.’

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.