Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt maakt zelf veel medicatiefouten

Het aantal fatale, door patiënten gemaakte fouten rondom het gebruik van geneesmiddelen stijgt enorm, zo melden Amerikaanse wetenschappers deze week in Archives of Internal Medicine.

 

De stijging heeft te maken met het afnemen van het aandeel geneesmiddelen dat onder medisch toezicht wordt ingenomen. Door de steeds korter wordende opnameduur, worden veel geneesmiddelen door patiënten thuis ingenomen. Hierdoor heeft de patiënt veel meer verantwoordelijkheid gekregen wat betreft het juist innemen van de medicatie. Deze verantwoordelijkheid kan voor sommige patiënten te veel zijn.

Alcohol
De wetenschappers onderzochten 224.000 sterfgevallen die werden toegeschreven aan medische fouten. De stijging was vrijwel geheel toe te schrijven aan fouten in de thuissfeer door het combineren van medicatie met alcohol of drugs (3196%). Een stijging van het aantal sterfgevallen door incorrect geneesmiddelgebruik in het ziekenhuis was nauwelijks waarneembaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.