Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt met dementie kan vaardigheden leren

Mensen met forse geheugenproblemen als alzheimer zijn in toch in staat om iets te leren. Dit gebeurt via zogenaamde onbewuste (impliciete) leerprocessen die gebruik maken van herhaling van de handeling zonder nadruk op het onthouden.
Patiënt met dementie kan vaardigheden leren

Dat concludeert klinisch neuropsycoloog Ilse van Tilborg in het onderzoek Procedural learning in cognitively impaired patients and its application in clinical practice waarop zij 21 september promoveert. Van Tilborg onderzocht óf en hoe patiënten met cognitieve stoornissen in staan zijn vaardigheden impliciet (zonder bewustzijn van het geleerde) te leren.

Impliciet leren
Door de voortdurende technologische ontwikkeling komen er steeds nieuwe apparaten of vernieuwde versies van bestaande apparaten op de markt. Ook ouderen en mensen met cognitieve stoornissen zullen om zelfstandig te kunnen blijven steeds nieuwe dingen moeten leren. Vaak wordt er gedacht dat zij hiertoe niet meer in staat zijn, vooral als er sprake is van expliciete geheugenstoornissen zoals bij de ziekte van Alzheimer. Toch is dit niet het geval, zo blijkt uit literatuuronderzoek door Van Tilborg. Op basis hiervan concludeert zij dat deze groep mensen wel degelijk in staat is vaardigheden impliciet aan te leren. Dit gebeurt via zogenaamde onbewuste leerprocessen die gebruik maken van herhaling van de handeling zonder nadruk op het onthouden. De prestaties van de mensen met Alzheimer blijven wel achter bij die van die van gezonde vrijwilligers.

Traingingsmethoden
Van Tilborg onderzocht ook verschillende trainingsmethoden en geeft een overzicht van de factoren waarmee bij het ontwikkelen van een training rekening gehouden moet worden. Het steeds herhalen van de handeling, één ding tegelijk doen en direct met hetzelfde apparaat oefenen dat ook later gebruikt moet worden, zijn hierbij van belang. Van Tilborg schrijft dat verder onderzoek naar leervaardigheden van een patiënt of patiëntengroep nodig is om een adequate trainingsmethode te ontwikkelen.

De samenvatting van het proefschrift vind je onderaan deze pagina.

Radboud Universiteit
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.