Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Patiënt moet te lang wachten op trombolyse’

CVA-patiënten die op de seh komen, moeten in een derde van de gevallen te lang wachten op een levensreddende spoedbehandeling.
'Patiënt moet te lang wachten op trombolyse’

Dat blijkt uit onderzoek van het AD waarvan de krant de resultaten vandaag heeft gepubliceerd.

Trombolyse
Mensen met een beroerte moeten binnen een uur na aankomst op de spoedopvang een trombolyse ondergaan. Met trombolyse wordt geprobeerd de bloeddoorstroming in het getroffen hersengebied te herstellen en de hersenschade te herstellen en te beperken. Bij trombolyse wordt door middel van een infuus het medicijn Alteplase toegediend. Doordat Alteplase bloedverdunnend werkt, kan het een stolsel of een bloedprop in de bloedvaten doen verdwijnen.

Onafhankelijk van zorg
Als trombolyse binnen drie uur na het ontstaan van de eerste uitvalsverschijnselen plaatsvindt, neemt het aantal mensen dat geen hulp van andere nodig heeft toe met 45 procent. Als er zeven patiënten binnen deze drie uur worden getrombolyseerd, is er na drie maanden één extra onafhankelijk van zorg. Wanneer de uitvalsverschijnselen langer dan drie uur bestaan, wordt trombolyse meestal niet meer toegepast. Er treedt dan vaak nauwelijks
meer herstel op.

Wachten
Volgens het AD moeten jaarlijks zevenhonderd van de tweeduizend patiënten te lang wachten. Ook de verschillen tussen ziekenhuizen zijn groot, zo blijkt uit de AD Ziekenhuis Top 100, die zaterdag voor de zesde keer verschijnt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil uitleg van de ziekenhuizen. Hoofdinspecteur Wim Schellekens in het AD: ‘De grote verschillen in resultaat baren ons zorgen.’

Tekorten
Mogelijk wordt het probleem veroorzaakt door de schrijnende tekorten op de seh’s in ziekenhuizen. De spoedafdelingen kunnen de drukte in de ziekenhuizen al langer niet meer aan. Vorige maand werd bekend dat de seh’s in ziekenhuizen dreigen geen goede medische zorg meer te kunnen leveren door personeelsgebrek. Ziekenhuizen weigeren al regelmatig ambulances, bleek uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV) na arbeidsmarktonderzoek in zestig ziekenhuizen.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.