Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Patiënten die eigen maaltijd kiezen, eten meer

Ziekenhuispatiënten die zelf mogen kiezen wat ze willen eten en hoeveel, eten hun bordje leeg. In de twee vestigingen van het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Eindhoven en Veldhoven is de hoeveelheid weggegooid voedsel door een nieuw keuzesysteem van patiënten gedaald van 42 procent naar net 2 procent.
Patiënten die eigen maaltijd kiezen

Dat blijkt uit onderzoek dat wetenschapper Joost Snels van de afdeling Food and Biobased Research van de Wageningen Universiteit heeft gedaan. Hij heeft bijgehouden wat er is gebeurd sinds het MMC in 2009 besloot niet langer zelf in het ziekenhuis maaltijden te bereiden. In het MMC zijn niet alleen de kosten per maaltijd gedaald, ook waren er minder kosten voor energie, water, huisvesting van de keukens en afvalverwerking.

Voedingsassistenten
Het MMC heeft een cateraar in de arm genomen, die maaltijdonderdelen aanlevert. Speciaal opgeleide voedingsassistenten gaan met wagens met afzonderlijke componenten van een maaltijd langs de bedden. Ruiken en zien van eten blijkt meer patiënten te verleiden om iets te eten. Ook is het belangrijk dat ze zelf mogen bepalen hoeveel er wordt opgeschept. ‘Ernstig zieke mensen die volgens de assistenten voorheen hun bord altijd onaangeroerd lieten staan, nemen nu toch een kleine portie’, aldus Snels.

Sneller herstel patiënt?
In welke mate het maaltijdconcept het herstel van patiënten bevordert en daarmee van invloed is op de behandelkosten, is nog niet aangetoond. ‘Omdat het concept laat zien dat patiënten binnen de periode van herstel eerder, meer en gevarieerder eten, kan ik me voorstellen dat daarmee op den duur ook de zorgkosten omlaag gaan’, aldus Snels.

Smakelijk opgediend
Net zoals eerder al in verpleeghuizen bleek, is het ook belangrijk dat patiënten hun maaltijd smakelijk krijgen opgediend. De assistenten hebben geleerd de bordjes mooi op te maken en de tafel netjes te dekken voor de lopende patiënten. De warme maaltijd in het MMC krijgt nu gemiddeld een 8, terwijl het eerst een zesje was. Ook het personeel is tevredener, omdat er veel minder voedsel wordt verspild.

Lees ook: Kwart bezoek wil mee-eten met patiënt

Máxima Medisch Centrum
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

2 REACTIES

 1. Dit herken ik bij ons zeer zeker ook. Voorheen moesten patiënten een dag van tevoren kiezen wat en hoeveel ze wilden eten. Vaak moesten de lijsten (zeker bij ouderen) dagelijks opnieuw uitgelegd worden, want wat moet je nu aankruisen. Hoe groot is portiegrootte 1 of 2? Waarom staat er niet gewoon snijbonen ipv een of andere chique naam?
  Verder wisten mensen niet hoeveel trek ze de volgende dag zouden hebben. Misschien ben je vandaag nog misselijk van je behandeling en bestel je niet teveel, terwijl je je morgen veel beter voelt en best wat meer zou lusten (of andersom natuurlijk, waardoor er overblijft).
  Nu mensen ter plekke kunnen kiezen bij de buffetwagen weten ze wat ze kiezen en kunnen ze evt. nog een extra portie krijgen. Bovendien blijven er geen maaltijden over van patiënten voor wie wel besteld is maar die inmiddels ontslagen zijn.
  Ook voor de broodmaaltijden werken wij al langer met buffetwagens met zeer ruime keus en ook door wordt veel beter van gegeten.

 2. Lees alle reacties
 3. Tjonge jonge wetenschapper Joost Snels van de afdeling Food and Biobased Research van de Wageningen Universiteit, was hier nu een onderzoek voor nodig???
  dit lijkt mij toch logisch dat patienten die een eigen maaltijd kiezen meer eten???
  Johannes

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.