Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Patiënten doen aangifte, VUmc scherpt mediabeleid aan

Gisteren werd bekend dat zeker drie patiënten aangifte doen tegen het Amsterdamse ziekenhuis VUmc, behandelend artsen en producent Eyeworks omdat ze tegen hun zin gefilmd zijn op de spoedeisende hulp. Ook liet het Vumc weten zijn mediabeleid als gevolg van de ophef rond de televisieserie 24 uur tussen leven en dood volledig te herzien.
Patiënten doen aangifte

In een toelichting op de aangifte liet advocaat Plasman zaterdag in Nieuwsuur weten ‘ronduit geshockeerd’ te zijn over de manier waarop de ziekenhuistop tegen het medisch beroepsgeheim aankijkt. Eerder had bestuursvoorzitter Elmer Mulder betoogd dat het ziekenhuis duidelijk heeft willen maken hoe betrokken het ziekenhuispersoneel bij haar patiënten is, en zorgvuldig heeft afgewogen wat geheim moet blijven en wat publiek kon zijn. ‘Het is verontrustend dat een voorzitter van een ziekenhuis zo tegen het medisch beroepsgeheim aankijkt. Er is bij het beroepsgeheim geen sprake van enige spanning tussen informatieplicht en recht op privacy’, aldus Plasman in Nieuwsuur.

Schadevergoeding
Volgens de advocaat zijn de patiënten niet in de eerste plaats uit op schadevergoeding. ‘Zij zijn heel erg geschrokken, en willen dat dit stopt.’ Dat het ziekenhuis inmiddels heeft besloten het programma te schrappen, doet volgens Plasman niet ter zake. ‘Het wordt kennelijk tijd dat de strafrechter nog eens heel duidelijk maakt waar de grenzen van het medisch beroepsgeheim liggen.’

Mediabeleid
Het VUmc zegt zijn mediabeleid als gevolg van de ophef rond de televisieserie 24 uur tussen leven en dood volledig te herzien. Ook het literaire project ‘schrijver op de afdeling’ stopgezet, waarbij schrijvers een langere periode de zorg in het ziekenhuis volgen en daar een boek over schrijven. Het is voorlopig nog onduidelijk of het een tijdelijke of een definitieve stopzetting betreft. In de Volkskrant uit Giphart vandaag zijn boosheid over de golf van kritiek, die over het VUmc is heengekomen. ‘Het is een schande dat het ziekenhuis, waar door zoveel mensen zo hard wordt gewerkt, nu in een kwaad daglicht komt te staan.’

Medisch Contact / Zorgvisie / ANP
Door: redactie Nursing

Lees ook de blogs van Hugo en Marcellino over dit onderwerp
Roem gaat voor privacy (Hugo)
Haalt ie het of haalt ie het niet? (Marcellino)

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

2 REACTIES

  1. Een medepatiënt hoort inderdaad ook wat er gezegd wordt. Maar er is een groot verschil met Eyeworks en Giphart. Want die laatsten kwamen met het doel om mee te luisteren en te kijken. En de medepatiënt niet. Daarom vind ik het verhaal van “wie o wie” niet helemaal steekhoudend.

  2. Lees alle reacties
  3. Terecht dat er zorgorganisaties en deskundigen zijn die hun afkeer uitspreken over hetgeen is gebeurd. Maar naar mijn idee wordt er wel iets vergeten in deze privacy-discussie. Ik heb gemerkt dat de privacyschending al plaatsvind als je bij een ziekenhuisopname niet op een éénpersoonskamer terecht komt. Je deelt de kamer met (een) vreemde(n). Alles wat de zorgverleners aan het bed zeggen over het zorgproces en ziekte wordt ook door de rest van de kamer gehoord. Of denkt men dat dat dichtgeschoven gordijntje rondom het bed ook privacybescherming geeft bij het gesproken woord? Een gesprek op een kantoortje vind alleen plaats als er eventueel familie aanwezig is en dan nog niet altijd.
    Vandaar heb ik wel een dubbel gevoel bij die artsenorgansaties die nu zo hard roepen. Men verwijst naar een wet waarin staat dat medische informatie alleen gedeeld mag worden tussen zorgverleners en patiënt (eventueel vergezeld van begeleidende familie). Een patiënt die toevallig op dezelfde kamer ligt en eveneens getuige is van medische informatie van de kamergenoot behoort toch overduidelijk niet tot deze categorie. Voor heel veel artsen is het in de praktijk de normaalste gang van zaken dat de privacy op deze wijze wordt geschonden. Dit is wat mij betreft ook een privacyschending waar hoognodig eens wat aan gedaan moet worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.