Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënten lijden te veel pijn op SEH

MAARSSEN – Volgens de Consumentenbond lijden te veel patiënten pijn op de Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH’s). Frans de Voeght, van de vereniging van SEH-verpleegkundigen erkent het probleem.

Uit en studie van prof. dr. Joost Bierens in het VU in Amsterdam blijkt dat zeven op de tien patiënten op de SEH’s weer met pijn naar huis gaan. De grootste klacht luidt vaak dat men lang moet wachten voordat aan pijnbestrijding wordt gedaan.

Tegen pijnstilling
‘Dat klopt’, zegt Frans de Voeght, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV). ‘Traditioneel zijn specialisten tegen pijnstilling bij binnenkomst, omdat daardoor het klachtenpatroon minder zichtbaar kan worden.’

Pijnprotocollen
Maar aan die traditie komt spoedig een einde, verwacht De Voeght. ‘Het inzicht is nu dat pijnbestrijding de zorg niet in gevaar hoeft te brengen en op verschillende Spoedeisende Hulpafdelingen bestaan inmiddels al pijnprotocollen.’

Toepassing pijnstilling
In het MC Haaglanden, locatie Westeinde, waar De Voeght zelf werkt, treedt op 1 oktober ook zo’n protocol in werking. ‘Daarin staat dat de verpleegkundige bij de triage direct alle pijnstilling kan toepassen die nodig wordt geacht.’ Hij verwacht dat binnen één tot twee jaar overal zulke protocollen zullen zijn ingevoerd.

In het septembernummer van de Gezondgids besteedde de Consumentenbond aandacht aan het onderzoek van prof.dr. Joost Bierens.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.