Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Patiënten teruggeroepen: mogelijke hiv-besmetting

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam roept 796 patiënten terug die mogelijk zijn besmet met hepatitis B en C en hiv. Oorzaak: een kapotte desinfectiemachine.
Patiënten teruggeroepen: mogelijke hiv-besmetting

De betrokken 796 patiënten zijn inwendig onderzocht met endoscopen waarvan niet zeker is dat ze goed waren ontsmet. ‘Hoewel de kans op besmetting zeer gering is, kunnen wij het niet voor de volle 100 procent uitsluiten’, zei een woordvoerster van het ziekenhuis in een toelichting.

Endoscopisch onderzoek
De instrumenten zijn schoongemaakt met een apparaat, waarvan woensdag tijdens een grote onderhoudsbeurt is gebleken dat het defect was. Het ziekenhuis heeft acht van dit soort reinigings- en desinfectiemachines. De andere zeven mankeerden niets.
De betrokken patiënten ondergingen een endoscopisch onderzoek in de periode tussen 16 oktober 2008 en 20 mei 2009 op de locatie Zuider van het Maasstad Ziekenhuis.

Helpdesk ingericht
De andere 3057 patiënten die in de periode endoscopisch zijn onderzocht, worden geïnformeerd, maar lopen geen risico. Het gaat om patiënten die zijn behandeld in het Clara, de andere locatie van het Maasstad Ziekenhuis, of met endoscopen die wel goed zijn gereinigd. Het ziekenhuis heeft voor deze groep een helpdesk ingericht.

Onderhoud
Het defect aan het gewraakte apparaat is mogelijk ontstaan tijdens een onderhoudsbeurt op 16 oktober 2008. Hoewel de leverancier op contractbasis periodiek onderhoud pleegt, is het defect pas woensdag aan het licht gekomen. Hoe dat kan, wordt uitgezocht.
Het ziekenhuis heeft alle huisartsen in de regio geïnformeerd. Ook de Inspectie van de Gezondheidszorg is op de hoogte gesteld.

Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.