Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntveiligheid Award voor aanpak sepsis en vitaal bedreigde patiënt

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht heeft donderdag de Patiëntveiligheid Award 2011 gewonnen. Door een project over sepsis en de implementatie van een spoedinterventiesysteem is volgens het ziekenhuis en verpleegkundige Arjan van Gent een grote kwaliteitsslag behaald.
Patiëntveiligheid Award voor aanpak sepsis en vitaal bedreigde patiënt

Het winnende project ‘Mortaliteit als motor voor kwaliteitsverbetering’ startte in 2006. Ic- en seh-verpleegkundige Arjan van Gent werkte mee aan de realisatie. ‘Om te beginnen hebben we uit alle hoeken van het ziekenhuis 50 patiëntendossiers gekozen die we hebben geanalyseerd, net als de sterftecijfers uit het verleden. Daaruit formuleerden we de grootste knelpunten, zodat we ze konden aanpakken. Voor ons viel voor de vitaal bedreigde patiënt én de ernstige sepsispatiënt het meest te verbeteren. Omdat dit vaak ook kwetsbare ouderen zijn, is ook deels dat VMS-thema gedekt.’


Sepsis

Een van de thema’s was het terugdringen van sepsis. ‘Het is ontzettend belangrijk dat verpleegkundigen sepsis vroegtijdig herkennen,’ aldus Van Gent, die dit specifieke onderdeel van het project leidde. ‘Ieder uur dat het langer duurt voordat een patiënt ten gevolge van ernstige sepsis antibiotica krijgt, stijgt de kans op overlijden met 7 procent. Veel verpleegkundigen weten dat helaas niet.’ Als projectleider van de surviving sepsis campaign in het ASZ is hij betrokken bij een werkgroep van ic-, seh-verpleegkundigen en -artsen, een communicatiemedewerker en een psycholoog. Door middel van een speciale checklist, die geïntegreerd werd in het EPD op de IC, zorgden ze ervoor dat het onderwerp hoger op de agenda kwam te staan. Door invoering en strikte hantering van de checklist, in combinatie met het verplicht binnen een half uur starten met antibiotica- en vochttoediening, werd de sterfte aan sepsis ziekenhuisbreed in een jaar tijd teruggebracht van 27,1 (2010) naar 13,6 procent en op de IC zelfs naar 9,9 procent (peildatum augustus 2011). Van Gent: ‘Landelijk ligt dit percentage gemiddeld twee tot soms wel drie keer zo hoog.’

Reanimatie
Ook startte het ziekenhuis met een Spoedinterventieteam systeem. Iedere verpleegkundige in het ziekenhuis is in het bezit van een kaartje met 7 alarmsignalen. Van Gent: ‘Wanneer een patiënt voldoet aan één of meerdere van die criteria schakelt de verpleegkundige de hoofdbehandelaar of arts-assistent in om een behandelplan op te stellen. Indien de patiënt niet verbetert, of de hoofdbehandelaar kan om bepaalde redenen geen plan opstellen, wordt het spoedinterventieteam (SIT) opgeroepen, die bestaat uit een IC-arts en een IC-verpleegkundige. Zij brengen dan op de afdeling de vitaal bedreigde patiënt in kaart en stellen een behandelplan op. In 50 procent van de gevallen resulteert dat direct in een opname op één van onze care afdelingen. In de andere gevallen wordt er een beleid afgesproken en na een aantal uur geëvalueerd. Respectievelijk zijn het aantal met reanimaties met 50 procent (locatie Dordwijk) -75% (locatie Zwijndrecht) gedaald.

Prijs
De Nationale Patiëntveiligheid Award 2011 is een initiatief van de partners van het VMS Veiligheidsprogramma. In 2008 is het startsein gegeven voor dit programma met als doel de patiëntveiligheid in Nederlandse ziekenhuizen te verbeteren. Het ziekenhuis dat hier het best in is geslaagd wordt bekroond met de Nationale Patiëntveiligheid Award.

ASZ / Nursing
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing Event
Het Nursing Event is ons jaarlijkse vakevenement voor verpleegkundigen, dit jaar op donderdag 8 en vrijdag 9 december in De Reehorst te Ede. Met op 8 december de finale van de Nursing Challenge!
Meer informatie en aanmelden.


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.