Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Patiëntveiligheid wordt onderdeel opleiding

Patiëntveiligheid wordt onderdeel van vrijwel al het onderwijs in de curatieve zorg. Dat blijkt uit een persbericht van het VMS Veiligheidsprogramma.
Patiëntveiligheid wordt onderdeel opleiding

Verpleegkundigen en andere zorgverleners zouden al in de opleiding moeten leren hoe ze binnen hun functie proactief moeten omgaan met incidenten en fouten. Op dit moment komt patiëntveiligheid in de opleidingen nog te weinig aan de orde. Ook gebeurt dat erg versnipperd, zonder duidelijke structuur en samenhang.

Incidenten en fouten
Basiskennis is nodig, maar bij patiëntveilig werken gaat het uiteindelijk om het gedrag op de werkvloer. Als bijvoorbeeld van jou verwacht wordt dat je collega’s aanspreekt op onveilig gedrag, moet je wel leren hóe je dat moet doen in de praktijk. Een adviescommissie – met daarin onder meer de MBO- en HBO-raad – is momenteel bezig met het bepalen van de basiscompetenties die bij de verschillende functies in de zorg horen, als het om patiëntveiligheid gaat. Bij ieder competentiegebied horen per functie en per niveau heel concrete basiscompetenties.

Patiëntveiligheid en basiscompetenties
In het voorjaar wordt het raamwerk gepresenteerd. Dit is de leidraad voor de opleidingen om patiëntveiligheid een duidelijke plek te geven in alle vormen van onderwijs. 

Het initiatief voor het opzetten van ‘Patiëntveiligheid voor onderwijs en opleiding’ is genomen vanuit het VMS Veiligheidsprogramma. Dit is het programma van de Nederlandse ziekenhuizen om de patiëntveiligheid te verbeteren.

VMS Veiligheidsprogramma
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.