Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Patiënt met ebola kun je niet weigeren’

Vorige week plaatsten we op Nursing.nl de poll online met de vraag ‘Zou jij een patiënt met ebola verplegen?’. Op dit moment antwoordt ongeveer de helft van de stemmers ja, de andere helft nee. Mag je een ebolapatiënt weigeren te verplegen? Gezondheidsjurist Peter Simons reageert.
‘Patiënt met ebola kun je niet weigeren’

Mag een verpleegkundige een patiënt met ebola weigeren te verplegen?

‘Nee. In het algemeen kun je niet zeggen: ik weiger zorg te verlenen als een ebolapatiënt zich in mijn ziekenhuis meldt. Het ziekenhuis heeft een zorgplicht. Stel dat er patiënten met (verdenking van) ebola in Nederland komen en jij werkt op de afdeling van een ziekenhuis waar ze worden verpleegd, dan kun je in principe niet weigeren. Tenzij je werkgever zaken als hygiënemaatregelen, persoonlijke beschermingsmiddelen en protocollen niet goed voor elkaar heeft. Volgens de Arbowet is de werkgever verantwoordelijk voor een veilige en gezonde organisatie van zorg. Dat betekent dat je van de werkgever mag verlangen dat er maatregelen worden getroffen waardoor de kansen op schade voor het personeel zo klein mogelijk zijn. Is er geen enkel protocol wat betreft ebola of zijn er geen goede persoonlijke beschermingsmiddelen, dan mag je de zorg weigeren omdat je in redelijkheid mag aannemen dat je ernstig gevaar loopt. Van deze werkonderbreking  mag je geen nadeel  ondervinden. Het loon moet worden doorbetaald. Je moet de werkonderbreking wel direct melden aan je leidinggevende. Deze moet de Inspectie SZW inlichten. De inspecteur neemt vervolgens het besluit of de werkonderbreking al  dan niet kan worden verricht.’

Liveblog ebola: de laatste stand van zaken

De ebola-epidemie in West-Afrika verspreidt zich steeds verder. Dit blog houdt je continu op de hoogte. Lees meer >>>

Wat kun je doen als je twijfelt of je werkgever de zaken voor elkaar heeft?

‘Stel dat er patiënten met ebola naar Nederland komen, dan zullen die terechtkomen op speciaal ingerichte afdelingen in de academische ziekenhuizen waar ze ervaring hebben met dergelijke infectieziekten. Daar wordt al volop geoefend met hygiënemaatregelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat moet ook volgens de richtlijnen van bijvoorbeeld de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) en de Werkgroep Infectiepreventie (WIP). De WIP heeft dit najaar nog een aanvulling gemaakt naar aanleiding van de huidige ebola-uitbraak. Daarin adviseren zij om op dit moment voor alle patiënten met of verdacht van virale hemorrhagische koortsen (waaronder ebola) infectiepreventiemaatregelen te nemen. Daarom is het wel belangrijk om je af te vragen of jouw organisatie een protocol heeft wat betreft ebola. Wat doe je bijvoorbeeld als een ebolapatiënt zich aandient op jouw afdeling, in de thuiszorgsituatie of huisartsenpraktijk? Als je als werknemer de indruk hebt dat het nog niet allemaal op orde is, wacht dan niet af maar trek aan de bel. Via de Ondernemingsraad, je leidinggevende of stap naar het management.’

Stem ook op de poll

Zou jij een patiënt met ebola verplegen? Stem op de poll >>>

Bijna de helft van de stemmers op de poll geeft aan liever geen patiënt met ebola te verplegen…

‘We weten natuurlijk niet hoe de stemmers de vraag interpreteren, of ze denken dat ze die patiënten in Afrika moeten verplegen of in het eigen ziekenhuis. En één vraag is natuurlijk ook niet representatief. Maar ik schrik er wel van dat de helft van de stemmers geen patiënt met ebola wil verplegen. Ik denk dat dat komt door angst. Natuurlijk schrikken we allemaal als we de beelden uit Afrika zien. Maar van een professional mag je verwachten dat hij of zij niet in angst of paniek wegrent. Angst rechtvaardigt het juridisch niet om geen hulp te verlenen.’

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ongelooflijk dat meer dan de helft direct ja zegt, zonder te beseffen dat het om een zeer ernstige en dodelijke vorm van virale besmetting gaat. Dat getuigt van weinig kennis en brengt ongevraagd anderen in gevaar.
  Door te weigeren ontneem je niet iemands recht op zorg, je stelt terecht hoge eisen aan de werkomstandigheden. De vraag zou dan ook moeten zijn, wat moet de werkgever doen om er voor te zorgen dat wij Eobola-patiënten kunnen verzorgen. En dat zou professioneel zijn.

 3. Ongelooflijk dat de helft nee zou zeggen, betuigt mijn inziens niet van een goed hulpverlenersschap.. In de beroepscode staat verpleegkundige namelijk:
  Als verpleegkundige/verzorgende heb ik als uitgangspunt dat iedere zorgvrager recht heeft op zorg. Dat betekent met name • dat etnische afkomst, nationaliteit, cultuur, leeftijd, geslacht, seksuele geaardheid, ras, geloof, levensbeschouwing, politieke overtuiging, sociaaleconomische status, lichamelijke of verstandelijke beperking, aard van de gezondheidsproblemen, levensstijl niet van belang zijn voor de vraag of iemand zorg krijgt • dat ik iedere zorgvrager en zijn naasten met hetzelfde respect tegemoet treed.

 4. Overigens zou ik het zeker doen. Je zweert het zelfs in je eed als je verpleegkundige wordt. Mensen in nood verplegen hoort bij je vak. Uiteraard moet de bescherming wel optimaal geregeld worden, want, zoals we ook leren: eerst zelf veilig zijn, dan pas kun je anderen helpen.

 5. Ik mis hier informatie over de ontvangst: zou je als ziekenhuis als niet moeten zorgen dat voorlopig mogelijke ebolapatienten niet onaangekondigd bij de spoedbalie kunnen staan? Dat zij eerst worden opgevangen in een aparte ruimte waar iemand naartoe gaat die beschermd is?

 6. Hebben jullie nagedacht over dit praktische probleem:
  ik kan als de beste infusen prikken, ook bij de meest slechte vaten, maar met handschoenen, laat staan met dubbele, gaat me dit niet lukken. Ik trek meestal de handschoen van mijn linker hand, waar ik het vaatje mee voel, uit. En zorg dat het geen smeerboel gaat worden.
  Bij een ebolapatiënt zou ik dus nu al besmet zijn.
  Heeft iemand tips…..?

 7. In het ziekenhuis waar ik werk hebben we ook ‘voorzorgsmaatregelen’, pakken, we oefenen ook met de pakken etc etc.
  En ik zou zeker een patiënt willen verplegen…maar wel met lood in mijn schoenen en klotsende oksels. Bang om iets fout te doen, waardoor ik mezelf of collega’s zou besmetten.
  Want juist met het aan- en uitkleden gaat vaak wat mis.
  Beetje zuur om door zo’n rotvirus het hoekje om te gaan.
  Misschien helpt het als je als verpleegkundige ‘gevarentoeslag’ zou krijgen bij het verplegen van een patiënt met ebola, net zoals cipiers en mensen van de explosieven opruimingsdienst dit krijgen…

 8. Voor zover de theorie,nu even de praktijk,een foutje (denk bijvoorbeeld aan de nachtdienst) en je kan besmet raken. Veiligheid eerst dus.
  Het verplegen van ebolapatienten dient geheel vrijwillig te geschieden met betaling van gevarengeld. Uitgezonden militairen krijgen dit immers ook. Daar hoor je dus niemand over. Tja en wat een jurist hiervan vind,die staat niet aan het bed. Dus,als dit niet geregeld is meld ik me ziek,liever blote jan dan dode Jan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.