Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Patiënt praat liever met verpleegkundige

Patiënten ervaren minder barrières in gesprekken met verpleegkundigen, dan in gesprekken met huisartsen en medisch specialisten. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL en AMC.
Patiënt praat liever met verpleegkundige

Volgens NIVEL-programmaleider Sandra van Dulmen hebben patiënten bij verpleegkundigen minder het idee dat er ’te weinig tijd is’. ‘Verpleegkundigen zijn bovendien vaker vrouw dan artsen, waardoor ze mogelijk vanuit zichzelf meer patiëntgericht communiceren.’ Uit eerder onderzoek bleek al dat vrouwelijke zorgverleners beter luisteren naar patiënten en dat patiënten een gesprek met verpleegkundigen als laagdrempeliger ervaren.

Tevreden

Patiënten zijn doorgaans tevreden over gesprekken met hun verpleegkundige of arts. Toch zouden veel van hen baat hebben bij een ruggensteuntje voor het consult. ‘Patiënten hebben handvatten nodig om in gesprek te gaan. De meeste patiënten willen niet lastig zijn, ze hebben het idee dat er te weinig tijd voor ze is of ze herinneren zich hun vragen pas na het consult.’

‘Verpleegkundige moet met patiënt in gesprek na incident’

Verpleegkundigen en artsen moeten na een incident in openheid met familie en patiënt kunnen praten. Dat zegt Johan de Kruijf, schrijver van het boek ‘Artsen zijn ook maar mensen.’ Lees meer >>>

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1314 chronisch zieken uit het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten (NPCG) van het NIVEL. Dit panel bestaat uit ruim 3500 zelfstandig wonende mensen van 15 jaar en ouder met een medisch vastgestelde chronische ziekte en/of matig tot ernstige zintuiglijke of motorische beperkingen.

Klik hier om het hele onderzoek te lezen.

‘Verpleegkundige moet gesprek over reanimatie kunnen voeren’

Verpleegkundigen moeten in de toekomst net zo goed als artsen gesprekken kunnen voeren over de zorg rond het levenseinde. Lees meer >>>

1 REACTIE

  1. Nou het aantal vrouwelijke artsen wordt steeds groter. Ik heb zelfs eens het gevoel gehad als ik een arts nodig had (in late en/of nachtdienst) en er kwam (weer eens) een mannelijke arts dat ik daar ff van opkeek. Grappig.
    Maar ik denk dat vele patienten erg opkijken naar een arst en daardoor niet durven te reageren als zij iets anders willen dan de dokter.Ze ook door spanningen en angst over hun gezondheid hun vragen vergeten.
    De verpleegkundige staat ook ‘dichter’ bij de patient, die ze ook continue om zich heen hebben. Dan verzamelen ze moed om meer vragen en angsten te uiten. Die zien ze ook meer dan de dokter die maar kort bij hen aan het bed staat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.