Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt UMCU kan nu meekijken met rapportages

In het UMC Utrecht ging deze week het nieuwe patiëntenportaal van start. Patiënten in het UMCU kunnen vanaf nu alle medische gegevens (behandelverslagen, medicijnoverzicht, metingen, patiëntbrieven én definitieve uitslagen) direct inzien. Voor verpleegkundigen betekent dat dat al hun rapportages veel zichtbaarder zijn voor de patiënt.
Patiënt UMCU kan nu meekijken met rapportages
Foto: Arno Massee

Volgens het UMC Utrecht gaat hun patiëntenportaal verder dan dat van andere ziekenhuizen, aldus Zorgvisie. Het patiëntenportaal is beschikbaar voor alle patiënten van 16 jaar en ouder en wordt gebruikt door alle zorgverleners en voor alle specialismen in het UMC Utrecht. ‘Helemaal nieuw is het patiëntenportaal niet. De eerste patiënten kregen negen jaar geleden al toegang tot het portaal’, vertelde verpleegkundige Petra Eland eerder al eens in een interview met Nursing. Als unithoofd is zij nauw betrokken bij de implementatie. ‘Maar nu krijgen alle patiënten op gelijke wijze toegang tot hun digitale dossier en afspraken, medicatie, brieven, vragenlijsten, onderzoeks- en labuitslagen. De patiënt meldt zich aan met zijn DigiD en wachtwoord en krijgt dan via sms een eenmalige code die toegang geeft tot zijn persoonlijke gegevens.

Verpleegkundigen verpleegafdeling

Sommige artsen, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten op de polikliniek voerden al e-consulten met patiënten. In de toekomst worden ook videoconsulten via het patiëntenportaal mogelijk. Vooral voor de verpleegkundigen op de verpleegafdeling is het spannend. Hun rapportages zijn straks veel zichtbaarder voor de patiënt. ‘Dat voelt toch een beetje alsof je op je vingers wordt gekeken,’ aldus Petra Eland. ‘Hoewel natuurlijk niet iedere patiënt zijn dossier grondig leest. Een kritische blik kan de zorg echter wel veiliger maken. Als wij belangrijke informatie vergeten te noteren, bijvoorbeeld een allergie, dan is het goed als de patiënt ons daarop wijst.’

Wat wil het ministerie van VWS precies met e-health?

Ook het contact met de zorgverlener zal in de toekomst steeds vaker via het patiëntenportaal plaatsvinden.Het ministerie van VWS heeft voor de komende vijf jaar drie concrete doelen gesteld op het gebied van e-health. Eén daarvan is dat 80 procent van de chronisch zieken over vijf jaar toegang moet hebben tot bepaalde medische gegevens, waaronder medicatie-informatie, vitale functies en testuitslagen, en kan deze desgewenst gebruiken in mobiele apps of internetapplicaties. Van de overige Nederlanders betreft dit 40 procent. Dit heeft tot effect dat mensen bewuster zijn van hun eigen gezondheid en dat fouten in dossiers bij zorgverleners sneller gedetecteerd kunnen worden. Het patiëntportaal sluit aan bij de trend dat patiënten actief gaan meedenken over hun behandeling. Wie van te voren zijn dossier inziet, is beter voorbereid op een gesprek in de spreekkamer,’ aldus Eland.

‘Moderne verpleegkundige moet beeldscherm omarmen’

Wie het nieuwe beroepsprofiel van de verpleegkundige er op naslaat, leest dat een verpleegkundige op de hoogte moet zijn van ict-ontwikkelingen. Is dat al zo?>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.