Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patientenstop thuiszorg door geldgebrek

De thuiszorg moet ouderen langer zelfstandig en uit het dure bejaardenhuis houden. Maar bezuinigingen op die zorg dreigen nu het omgekeerde te bewerkstelligen.
Patientenstop thuiszorg door geldgebrek

Thuiszorgorganisatie Meavita stopt in augustus met het aannemen van nieuwe klanten die gespecialiseerde thuisverpleging nodig hebben, omdat ze er geen geld meer voor krijgt. Patiënten die thuis verpleging behoeven, zullen een andere thuiszorgorganisatie moeten zoeken. Maar ook die kampen met financiële problemen. “Alleen de ’schrijnende’ gevallen zullen we helpen”, zegt voorzitter Theo Meuwese, de topman van Meavita, dat met haar 20.000 werknemers de op twee na grootste thuiszorgorganisatie van Nederland is. Ook de grootste thuiszorggroep, Evean (34.000 medewerkers), zit weldra aan het maximum aantal zorgklanten waarvoor ze dit jaar geld krijgt. Evean hoopt extra geld te krijgen. Lukt dat niet, dan zal ook zij alleen nog hulp aan ’urgente’ klanten geven, aldus een woordvoerster.

Goedkope alpha-hulpen
De thuiszorgorganisaties zitten in grote problemen, omdat niet alleen op de gespecialiseerde zorg, maar ook op eenvoudiger huishoudelijke verzorging fors wordt bezuinigd. Gemeenten financieren sinds januari de huishoudelijke verzorging. Zij willen die zo goedkoop mogelijk hebben. Steeds meer thuiszorgklanten krijgen daardoor minder hulp en begeleiding dan voorheen. Meavita-topman Meuwese: „We zijn in twee jaar van 26 euro naar 20 euro per uur voor huishoudelijke hulp gegaan. Maar gemeenten willen 15 tot 17 euro per uur als maximum. Daarvan kunnen wij onze vaste krachten niet betalen. Dat moeten goedkope alpha-hulpen worden.”

Sneller naar verzorgingshuis
Meavita, Evean en hun collega’s overleggen momenteel met alle gemeenten om iets aan de prijs te doen. Meuwese waarschuwt: „In gemeenten die de laagste prijs willen, stoppen we ook met het aannemen van nieuwe klanten voor huishoudelijke hulp. Dat betekent uiteindelijk dat ouderen minder lang zelfstandig kunnen wonen en sneller naar een duur verzorgingshuis moeten. Maar wij doen niet meer mee in gemeenten die zorg voor die prijzen willen.” Vorig jaar waren er in de gespecialiseerde thuiszorg al tekorten. Meavita leverde toen extra zorg voor 8 miljoen euro, die nog steeds niet is vergoed. De patiëntenstop is nodig, zegt Meuwese, om niet eind dit jaar opnieuw 8 miljoen tekort te komen. Meuwese vreest voor de toekomst van de thuiszorg. „We zitten als sector in een glijvlucht omlaag. Dit kunnen we niet lang volhouden. De overheid is gewoon bezig met een koude sanering.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.