Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

pH-meting blijft beste methode voor plaatsbepaling neusmaagsonde

De ligging van een neusmaagsonde kan nog altijd het beste bepaald worden met de pH-waarde, gecombineerd met visuele observaties. En de lengte van de sonde met de NEX, tezamen met een nieuwe omrekentabel.
pH-meting blijft beste methode voor plaatsbepaling neusmaagsonde

Dat blijkt uit het artikel ‘pH-waarde aspiraat blijft beste methode voor plaatsbepaling’ in Nursing januari over de belangrijkste recente inzichten wat betreft het plaatsen van een neugmaagsonde. Aanleiding is de nieuwe multidisciplinaire richtlijn neusmaagsonde die afgelopen jaar is ontwikkeld door beroepsvereniging V&VN.

Ausculatie onbetrouwbaar
Om te bepalen of de neusmaagsonde niet in de longen maar in de maag ligt, hanteren verpleegkundigen en artsen drie verschillende controlemethoden: auscultatie, de pH-waarde van maagsap in combinatie met het beoordelen van aspiraat, en het maken van een thoraxfoto. ‘Auscultatie is bewezen onbetrouwbaar’, zegt Wanda Kuin in Nursing. Zij is verpleegdeskundige van het voedingsteam in het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) en werkte mee aan de richtlijn. ‘Ook al zweren sommige verpleegkundigen en artsen erbij, dit kan echt niet meer worden toegepast.’ Het team dat de richtlijn opstelde, bestaande uit verpleegkundigen, (verpleeghuis)artsen, apothekers en diëtisten, is tot de slotsom gekomen dat controle van de ligging met een pH-meting en visuele controles het meest betrouwbaar zijn.

Lengte neusmaagsonde
Wat betreft de NEX (nose-earlobe-xifoid meten van de lengte vanaf het puntje van de neus via de oorlel naar het uiteinde van het borstbeen) blijkt uit internationaal literatuuronderzoek deze in 72 procent van de gevallen de juiste lengte aangeeft. ‘In de overige dertig procent is de sonde vaak nog te lang, waardoor deze omkrult en er aspiratie kan ontstaan of geen maagsap kan worden opgetrokken’, vertelt Kuin. ‘In de richtlijn is een omrekentabel opgenomen. Hiermee zie je in één oogopslag aan de hand van de NEX wat de daadwerkelijke lengte van de sonde moet zijn. Deze omrekentabel staat ook op de praktijkkaart die bij de richtlijn hoort. Door de omrekentabel te gebruiken, heeft de sonde in 96 procent van de gevallen de goede lengte, blijkt uit onderzoek.’

Meer recente inzichten lees je in het artikel in Nursing januari. Abonneren op Nursing?

Bekijk de multidisciplinaire richtlijn Neusmaagsonde.

Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Na het inbrengen van een sonde moet er zekerheid zijn over de juiste ligging van de sonde. Dit kan met een pH meting, als dit niet lukt dan een X-controle. Dit geldt ook als de sonde is verschoven of als er andere redenen zijn om te twijfelen aan de ligging van de sonde. Verder als tussentijdse controles bij iedere handeling aan de sonde (dus ook het geven van een portie voeding, of toedienen van medicatie via de sonde), een goede visuele controle. Check de pleister en het markeringspunt, vraag de patient de mond te openen en kijk of de sonde niet ligt opgekruld, en observeer op klinische verschijnslen van dislocatie. Zo is het opgenomen in de richtlijn. Tip: meet je sonde goed af en gebruik de tabel uit de richtlijn om te bepalen hoe ver je de sonde in moet brengen. Goed afmeten zorgt ervoor dat je minder problemen hebt bij het optrekken van maagzuur. Gebruik een zo groot mogelijke spuit, met een klein spuitje trekt je sonde snel vacuum.

  3. Op afdeling worden vaak maagsondes ingebeacht bij oude mensen. Controle met maagsap is volgens protocol voor bepaling ligging sonde. Het gebeurt regelmatig dat er geen maagsap terug komt, ook niet bij houdingsverandering of half uur wachten. Ik ben evenals 2e reactie erg benieuwd wat de juiste manier van handelen is. Diverse malen een nieuwe sonde inbrengen is niet altijd mogelijk of te doen. Controlefoto maken wordt niet altijd gewaardeerd door arts assistenten , dit ivm kostenplaatje.

  4. Ik heb samen met mijn collega een EBP gemaakt over de controle van de maagsonde. Wij werken op een neonatologie- en kinderafdeling. Wat moeilijk terug te vinden was: wat doe je als je geen maagsap/retentie terugkrijgt? Het is voor de patient/kind toch belastend om dan de sonde eruit te halen en opnieuw weer in te brengen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.