Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pijnverpleegkundigen vinden pijn erger dan patiënt zelf

Verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in bestrijding van acute pijn interpreteren de pijn van de patiënt ernstiger dan patiënten zelf.
Pijnverpleegkundigen vinden pijn erger dan patiënt zelf

Anesthesiologen, recovery- en afdelingsverpleegkundigen zaten wel met patiënten op één lijn. Dit blijkt uit een studie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (International Journal of Nursing Studies (2011;doi:10.1016/j.ijnurstu.2011.07.009) waarin de inschatting van de ernst van de pijn door professionals werd vergeleken met de inschatting door de patiënten zelf.

Pijnbestrijding
Voor dit onderzoek werd ruim 10.000 volwassenen na een operatie in het UMCU gevraagd de ernst van hun pijn in te schatten op zowel een numerieke (0-10) als een verbale schaal. Die verbale schaal had 5 treden: geen, lichte, draaglijke, aanzienlijke en verschrikkelijke pijn. De meeste patiënten beschouwen pijn van 4-6 op de numerieke schaal als draaglijk. Het is dus de vraag of zij extra pijnbestrijding zouden wensen. Terwijl richtlijnen voor bestrijding van postoperatieve pijn het afkappunt leggen bij 3 of 4.

Postoperatieve pijn onderschat
Acutepijnverpleegkundigen leggen de lat voor ‘ondraaglijke’ pijn al bij 5, terwijl die voor de meeste patiënten pas begint bij 7. De onderzoekers opperen dat deze gespecialiseerde verpleegkundigen zijn doordrongen van onderzoeksuitkomsten waaruit blijkt dat postoperatieve pijn vaak wordt onderschat. Een andere verklaring is dat de gespecialiseerde verpleegkundigen de patiënt steeds maar kort spreken, terwijl hun collega’s op de afdeling meer observaties hebben dan de numerieke pijnschaal alleen.

NtvG
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.