Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Pilot: verpleegkundige krijgt voorlichting euthanasie

Verpleegkundigen hebben niet altijd ervaring met euthanasie of hulp bij zelfdoding. Daarom starten V&VN en KNMG een pilotproject om verpleegkundigen en verzorgenden beter voor te lichten.
Pilot: verpleegkundige krijgt voorlichting euthanasie

Verpleegkundigen en verzorgenden die meedoen aan het project, worden geschoold zodat zij als vraagbaak voor hun collega’s kunnen dienen. Deze geschoolde verpleegkundigen en verzorgenden heten SCEN-verpleegkundigen of 
-verzorgenden. Het systeem van SCEN (Steun en Consulatie bij Euthanasie in Nederland) wordt al gebruikt onder artsen om te zorgen voor een betere voorlichting over euthanasie.

Rol verpleegkundige bij euthanasie
In het scholingstraject leren de toekomstige SCEN-verpleegkundigen over het juridische kader en de aard van verschillende medische beslissingen rond het levenseinde. De euthanasiewet komt uitgebreid aan bod en de rol van verpleegkundigen en verzorgenden bij euthanasie. Ook is er aandacht voor communicatie met familie en behandelend artsen.

Telefonisch netwerk voor verpleegkundigen
Uiteindelijk moet het project leiden tot een telefonisch netwerk waar verpleegkundigen en verzorgenden deskundige adviezen krijgen en vragen kunnen stellen. De opgeleide SCEN-verpleegkundigen zullen hun collega’s te woord staan en telefonisch hulp bieden.

Geen actieve rol
In 2009 stelde toenmalig staatssecretaris van VWS Jet Bussemaker dat verpleegkundigen baat hebben bij een betere voorlichting bij euthanasie. Zij zei toen: ‘Dit wil niet zeggen dat verpleegkundigen en verzorgenden een actievere rol gaan spelen bij euthanasie, maar wel dat ze beter voorgelicht zijn. Na het volgen van de SCEN-scholing kunnen verpleegkundigen en verzorgenden hun collega’s helpen bij vragen met betrekking tot de wetgeving en uitvoering in de praktijk.’

Meedoen?
V&VN en KNMG zijn nog op zoek naar verpleegkundigen en verzorgenden die willen deelnemen aan de pilot. Je komt in aanmerking als je al vijf jaar al verpleegkundige of verzorgende werkt in de regio Noord-Holland of Limburg.

V&VN
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

4 REACTIES

  1. sorry : Mijn link gaat dus helemaal fout,
    mijn hyves is :
    Vrij Euthanasie recht voor mensen.
    Ik ben dan ook erg blij met dit bericht! Nu nog de artsen dat euthanasie ook in hun opleiding meegenomen wordt!
    Mensen genezen ,maar mensen uit hun lijden verlossen die niet te genezen meer zijn is heel belangrijk!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.