Pinda’s eten goed voor je hart

Een grote Europese studie over de relatie tussen het consumeren van noten en de gezondheid van je hart heeft bevestigd dat het regelmatig eten van noten het risico op hart- en vaatziekten kan helpen verkleinen.

Uit eerdere grootschalige bevolkingsonderzoeken in de Verenigde Staten
bleek al dat pinda’s een beschermende werking hebben tegen hart- en vaatziekten
en het cholesterolgehalte verlagen. Voor de eerste keer
heeft nu ook bij ca. 400.000 Europeanen onderzoek plaatsgevonden naar de relatie
tussen de consumptie van noten
en gezondheid.
 
Handje
De onderzoekers van de EPIC-studie toonden aan dat twee maal per
week 30 gram (een handje) noten of pinda’s eten het risico op overlijden aan
hart- en vaatziekten reduceert met 11%. Deze resultaten, dit najaar
gepresenteerd tijdens het World Cardiology Congress in Barcelona, bevestigen nog
eens extra de gezondheidsvoordelen van noten. Prof. Elio Riboli, professor in de
epidemiologie van kanker aan het Imperial College in Londen, de Engelse tak van
het onderzoeksteam, verklaarde dat een bescheiden consumptie al in verband kan
worden gebracht met bescherming. Tenminste twee keer in de week een klein bakje
nootjes is al een gezonde hoeveelheid.
 
Vitamine
Uit het onderzoek bleek ook dat bijna de helft van
de Europeanen zelden noten eet, terwijl je met noten zo gemakkelijk de kwaliteit
van je voeding kunt verbeteren. Door regelmatig pinda’s te eten krijg je meer
vitamine E, foliumzuur, magnesium, zink, ijzer, enkelvoudige onverzadigde
vetzuren en vezels binnen.
 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.